NU Actueel

Politieke aardverschuiving: PVV de grootste: feest, schrik en boosheid

 - NU Actueel Video bekijken

Steevast was de PVV een van de grootste partijen in de Tweede Kamer, maar nooit dé grootste. Tot nu, want Geert Wilders heeft alle verwachtingen overtroffen en dat is mede te danken aan zijn nieuwe constructievere opstelling. De komende tijd zal blijken of beoogde coalitiepartners zijn mildheid overtuigend vinden.

De afgelopen 10 jaar was de keiharde en onveranderlijke opstelling van Wilders op islam- en asielgebied het argument voor andere partijen om niet met hem te praten over een coalitie. Zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’ (en veroordeling voor groepsbelediging daarvoor) werden vaak aangevoerd, net als zijn anti-islam-plannen.

Inhoudelijk is de PVV op dat gebied niet of nauwelijks verschoven. De partij wil volgens het laatste verkiezingsprogramma een totale asielstop, een verbod op hoofddoeken in overheidsgebouwen en geen islamitische scholen, korans en moskeeën in Nederland en uit de EU.

Maar zijn toon heeft Wilders wel aangepast. “We vinden nog steeds wat we vinden”, zei hij bij de presentatie van zijn programma in september. Maar “hier en daar, qua toon, zijn wat scherpe randjes eraf gehaald”, voegde hij daaraan toe.

 

Opdrachten:

  1. Hoe kan het volgens jou dat de PVV 37 zetels heeft gewonnen bij de verkiezingen van 22 november?
  2. Bekijk het filmpje: Waarom heeft de PVV op sommige groepen een enorme aantrekkingskracht en waarom veroordelen andere groepen in de samenleving het gedachtengoed van de PVV / Wilders?
  3. Bekijk het filmpje: 39 procent van de Nederlanders wil een coalitie over rechts. Wat wordt hiermee bedoeld?
  4. Bekijk het filmpje: Wat is volgens jou de invloed van de peilingen voor de verkiezingen? Motiveer je mening.
  5. Bekijk het filmpje: Wat verstaan we onder strategisch stemmen? Wie hebben daar voordeel van en bij welke partijen werkt dit in hun nadeel?

 

Eigen mening:

Stelling: ‘De PVV moet de kans krijgen om te regeren’

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.
  2. Kan Wilders de premier zijn van alle Nederlanders, terwijl hij in het verleden grote groepen mensen heeft uitgesloten? Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra info: Verkiezingen 2023 bij de NOS

Extra info: Verkiezingen bij Nu.nl

Extra info: Verkiezingen bij RTL

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site