NU Actueel

Poepluiers worden auto-onderdelen

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Je moet er misschien niet aan denken: poepluiers waar je overheen rijdt. Dankzij een fabriek in Nijmegen gebeurt dat toch. De materialen waarvan luiers zijn gemaakt worden namelijk gerecycled voor plastic auto-onderdelen.  

Lees hier hoe dat gebeurt.  

Opdrachten 

      1. In de tekst staan drie processen beschreven voor het recyclen van luiers. Leg uit op basis van de cijfers uit welk procese het beste is. 
      2. Na het uit elkaar trekken van de luier blijft er een mengsel van bruine vloeistof en plastic deeltjes. Geef een de naam van dit type mengsel en een chemische manier om de plastic deeltjes te scheiden van de bruine vloeistof. 
      3. De fabriek in Nijmegen kan nu 15.000 ton luiers per jaar  aan luiers recyclen. Bereken hoeveel fabrieken we in Nederland nodig hebben om alle luiers te kunnen recyclen. 
      4. Het artikel beschrijft dat de plastics die uit dit proces komen redelijk hoogwaardig zijn. Dus dat de materialen niet eindigen als vulling onder het asfalt komen of als isolatiemateriaal, maar als bijvoorbeeld auto-onderdelen. Bespreek in een groepje, waarom het belangrijk is voor de duurzaamheid dat het gerecyclede plastic gebruikt kan worden als bijvoorbeeld auto-onderdelen, en niet eindigt als isolatiemateriaal of als vulling onder asfalt. 

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal