NU Actueel

Plastic eindeloos recyclen

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

In veel gemeenten staan speciale afvalbakken voor het plastic afval. Door het plastic afval te scheiden, kan het plastic gerecycled worden. Het recyclen van plastic is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Ten eerste zijn er namelijk heel veel soorten plastic. Daarbij zijn veel verpakkingen samengesteld uit meerdere materialen die lastig van elkaar te scheiden zijn. En tot slot zijn de meeste plastic verpakking mooi gekleurd, deze kleurstoffen maken het recyclen lastig.

Veel plastic afval wordt daarom wel hergebruikt, maar vaak eenmalig en in een andere vorm. Bijvoorbeeld als verfemmer of plastic paaltje. Plastic waaraan minder hoge eisen worden gesteld. Er is dus steeds nieuw plastic nodig voor producten waaraan hoge eisen worden gesteld, zoals verpakkingen van voedsel.

Lees het volgende artikel over hoe je plastic wel eindeloos kunt recyclen.

Opdrachten

  1. In het artikel komen verschillende begrippen langs die met recyclen te maken hebben. Leg het verschil uit tussen upcyclen en downcyclen.

PET-flessen zijn gemaakt van de kunststof PolyEthyleenTereftalaat. PET is een polyester en een copolymeer, het bestaat uit twee verschillende monomeren. In de meeste gevallen zijn de monomeren mono-ethyleenglycol (HO-CH2-CH2-OH) en thereftaalzuur (HOOC-C6H4-COOH, zie afbeelding).

  1. Geef de structuurformule van een brokstuk PET, bestaande uit vier monomeren.
  2. Leg uit waarom PET en andere plastics beter te recyclen zijn na het beschreven proces dan door het oude proces van inzamelen, sorteren en omsmelten.
  3. Op welke wijze draagt de scheikunde bij aan de circulaire economie van verpakkingen?

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie Overal
Naar website Chemie

Bron: C2W

Bron afbeelding: Shutterstock