NU Actueel

Pedojagers actief in heel Nederland, politie kritisch

 - NU Actueel Video bekijken

Ook afgelopen weekend werd een man in het Zeeuwse Goes mishandeld, mogelijk door pedojagers. Dat meldt de politie, die met een paar getuigen heeft gesproken. Het slachtoffer werd op straat in elkaar geslagen en is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Onderzocht wordt wat zich precies heeft afgespeeld.

Eerder deze week kwam naar buiten dat de dood van een 73-jarige Arnhemmer het gevolg lijkt te zijn van ‘pedojagers’, burgers die op zoek zijn naar mannen die willen afspreken met minderjarigen.

Politie en justitie riepen mensen eerder al op zich aan de wet te houden en te stoppen met de jacht op kindermisbruikers.

Justitieminister Ferd Grapperhaus stelde dat het absoluut niet de bedoeling is dat mensen het heft in eigen handen nemen als iemand iets doet dat verboden is. “Dan ga je ermee naar de politie”, was zijn boodschap. Hij vindt het belachelijk dat het werkwoord ‘pedojagen’ inmiddels een begrip is geworden: “We leven niet in een cowboymaatschappij.”

Opdrachten:

  1. Wat is pedofilie?
  2. Wat is een burgerarrest?
  3. Wat is een pedojacht?
  4. Hoe komt het dat pedojagen inmiddels een begrip is geworden?
  5. Waarom willen politie en justitie dat mensen zich aan de wet houden en moeten stoppen met de jacht op kindermisbruikers?

Eigen mening:

‘Mensen moeten geen eigen rechter spelen’ en ‘De jacht op kindermisbruikers loopt totaal uit de hand’: de politie wil het jagen op pedofielen een halt toe roepen. In het hele land zouden groepen actief zijn die mogelijke pedofielen in de val lokken en ze in sommige gevallen mishandelen of bedreigen.

Stelling: ‘De toename van pedojagen is zorgwekkend’

Ben je het eens of oneens met deze stelling en motiveer je mening.

 

Extra info: Pedojagers actief in heel Nederland, politie kritisch: ‘Hier maak je snel brokken’

Extra info NOSop3: Stop met pedojagen, laat dat over aan de politie

Extra filmpje: Jongeren die 73-jarige man doodden, waren op pedojacht

 

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site