NU Actueel

Pas op voor straatnamen

Ooit kregen gemeenten namen. Ooit begonnen die gemeenten hun straten namen te geven. En ooit kregen de huizen in die straten nummers. Dat was allemaal in een tijd ver vóórdat er gps-systemen bestonden.

Moet je naar een adres waar je nog nooit geweest bent? Dan tik je nu gewoon de gemeente, de straat en het nummer in. Je gps-toestel, telefoon, tablet of computer toont dan netjes de route, de kaart en vaak een foto van het huis of gebouw waar je naartoe moet.

Maar zelfs al krijg je alles mooi op je scherm, toch is het mogelijk dat je op het verkeerde adres belandt. Hoe kan dat? Om te beginnen zijn er in Nederland plaatsnamen die meer dan één keer voorkomen. Bovendien komen in sommige van die plaatsen óók enkele straatnamen voor die hetzelfde zijn!

Een voorbeeld: de Kerkstraat in Bergen en de Kerkstraat in Bergen. Die twee Kerkstraten liggen op een afstand van 200 kilometer van elkaar … Wil je niet eindeloos onderweg zijn? Kijk dan goed waar je naartoe moet voordat je vertrekt. Het kan je een ommetje besparen.

Of lees dit artikel over straatnamen.

 

Vragen

Beantwoord de vragen 1a en 1b eerst voor jezelf en bespreek je antwoorden daarna in de klas.

1a Hoe komt het volgens de auteur van het artikel dat dubbele straat- en plaatsnamen vroeger geen problemen opleverden, maar tegenwoordig wel?

1b Ben jij het met de auteur eens?

Beantwoord de vragen 2a en 2b samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoorden daarna in de klas.

2a Check in Google Maps of er inderdaad, zoals in het artikel staat, twee Zuidwoldes met een Schoolstraat bestaan. Kun je ze beide even gemakkelijk vinden?

2b Waar kun je op letten om te controleren naar welk van de twee plaatsen Google Maps je stuurt?

Beantwoord vraag 3 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

3 Wat is volgens jou de meest voor de hand liggende oplossing om te voorkomen dat je gps-systeem je naar een gelijknamige maar verkeerde plaats stuurt?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 79 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 79

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.