NU Actueel

Overstroming Mississippi veroorzaakt overlast

  • 1 juli 2019
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: NU.nl
 - NU Actueel Video bekijken

In Nederland is het in de maand juni nog nooit zo warm geweest. Het RIVM kondigde zelfs vanaf 23 juni een hitteplan af voor het midden, zuiden en oosten van ons land. Ook de zonkracht was hoog. Hoe anders was het in het zuiden van de Verenigde Staten. Hier viel enorm veel regen. Een weg in Illinois werd afgezet als gevolg van een overstroming van de Mississippi. Autobestuurders waren een stuk langer onderweg. De overlast duurde tot 1 juli.
Bron: www.nu.nl, bewerkt

Opdrachten

Bekijk de verschillende bronnen en de atlas.

1a In welk deel van de rivier is het filmpje opgenomen? Leg je antwoord uit.
b Waarom duurt het nog een tijdje voordat het water gezakt is? Gebruik in je antwoord de begrippen vertragingstijd en doorlaatbaarheid.

2a  Wat geeft de streepjeslijn op de kaart aan en tussen welke rivieren zou je nog meer van dit soort streepjeslijnen kunnen tekenen?
b Zoek met behulp van de atlas uit wat voor rivier het is. Kies uit gletsjerrivier, regenrivier of gemengde rivier:
A de Missouri is een:
B de Mississippi is een:
C de Ohio is een:
D de Arkansas is een:


c
De Mississippi ontspringt in het noordwesten van de staat Minnesota bij het Itascameer op een hoogte van 500 meter en stroomt bij New Orléans in de Golf van Mexico. De rivier heeft een een lengte van 3766 km. Bij Cairo, op een hoogte van 90 meter mondt de Ohio in de Mississippi.
Bereken:
– het verval van de bron van de Mississippi tot Cairo.
– het verhang van de bron van de Mississippi tot New Orléans

3 Bekijk de afbeelding uit buitenland havo 4 hoofdstuk 4 bron 22.
a Hoe kun je in http://earth.google.com zien dat overstromingen als deze in het verleden wel vaker zijn voorgekomen in Cape Girardeau?
b In Nederland is het project ruimte voor de rivier bijna afgesloten. Welke onderdelen van dit project zou je langs de Mississippi boven en benedenstrooms bij Cape Girardeau kunnen uitvoeren? Gebruik weer http://earth.google.com
c Een van de instrumenten van de overheid om de wateroverlast in de toekomst te voorkomen is het toepassen van de drietrapsstrategie. Bij welk onderdeel van de drietrapsstrategie hebben de inwoners van Cape Girardeau het meeste baat. Leg je antwoord uit.

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

In buiteNLand vind je meer informatie over dit onderwerp in hoofdstuk 4 Wateroverlast van leerjaar 4hv.