NU Actueel

Op verschillende plekken stormschade na noodweer

 - NU Actueel Video bekijken
Op meerdere plekken is overlast ontstaan door het noodweer dat over het land trok. Voor een groot deel van Nederland had het KNMI code oranje gemeld wegens de kans op zware onweersbuien met kans op blikseminslag. Het noodweer was erg lokaal: op sommige plaatsen had het noodweer weinig gevolgen, op andere plaatsen is de schade groot. Daar worden veel meldingen gedaan van wateroverlast, maar ook de hevige wind heeft veel schade veroorzaakt. Er vielen verschillende gewonden. De brandweer heeft de handen vol aan het opruimen.

 Opdrachten:

 1. Lees het artikel op RTL.nl. Welke door de wind aangerichte schade wordt in het artikel genoemd?
 2. In en om Leersum is veel schade. Dat kun je zien op dronebeelden van het bos en op foto’s en een filmpje bij dit artikel in het AD. Past dit beeld bij wat je in jouw omgeving gemerkt hebt van de storm? Vertel.
 3. In het artikel ‘Leersum ontzet na storm die doet denken aan tornado’ van RTL-nieuws gaat het over een tornado. Wat is een tornado?
 4. Waarschijnlijk is de schade niet veroorzaakt door een tornado, maar door een valwind. In het filmpje van RTL-nieuws legt Reinier van den Berg van Buienradar uit wat dat is.
  1. Hoe ontstaan een valwind?
  2. Waaraan ziet Reinier van den Berg dat hier een valwind geweest is?
  3. Wat is het verschil tussen een valwind en een tornado?
  4. Welke snelheden heeft deze valwind waarschijnlijk gehad?
 5. Waar ben je volgens jou het veiligst als het stormt? Leg je antwoord uit.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze mens en maatschappijmethode Plein M?

Naar website