NU Actueel

Oosterwold, Utopia in de Flevopolder

  • 3 september 2018
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: Volkskrant
 - NU Actueel Video bekijken

Vrijheid, wie wil dat niet? Het is voor de nieuwe bewoners de aantrekkingskracht van Oosterwold in de Flevopolder. Een wijk waar pioniers zelf hun huis naar eigen inzichten kunnen bouwen in een groene omgeving en waar zelfvoorzienend zijn een streven is.

Het stuk land Oosterwold van 43 vierkante kilometer in de Flevopolder ontwikkelt zich nu enkele jaren zo, naar een plan van de gemeenten Almere en Zeewolde. In 2015 kregen de eerste gegadigden hun kavel, inmiddels wonen er 350 mensen. De bedoeling is dat er plaats blijft voor landbouw en natuur.

Fotograaf Simon Lenskens (24) legde er dit voorjaar de pionierende bewoners vast. Hij zegt: ‘Mensen kunnen hier hun eigen ding doen’. ‘Het is wel overwegend blanke middenklasse die zich in Oosterwold vestigt, mensen die op een alternatieve manier willen leven.’

 

Opdrachten

Bekijk de video en de foto’s. Lees de tekst.

1 Waarom wordt Oosterwold een Utopia in de Flevopolder genoemd?

2 Waarom kan een wijk als Oosterwold wel bij Almere uitgevoerd worden, maar niet in de Randstad?

3 Bekijk ook dit filmpje op YouTube https://youtu.be/NSwtduhoHOU. Aan het eind wordt gezegd dat ‘de ontwikkelstrategie van Oosterwold een alternatief biedt voor grootschalige en planmatige gebiedsontwikkeling’. Leg dit in je eigen woorden uit.

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website