NU Actueel

Ontstoken hartspier Daley Blind

 - NU Actueel Video bekijken

In december 2019 werd voetballer Daley Blind duizelig tijdens een wedstrijd (Ajax vs Hertha BSC). Na onderzoeken in het ziekenhuis bleek dat hij een ontsteking aan zijn hartspier had.

 

  1. Bekijk de video en lees het artikel over Daley Blind van Ajax.
  2. ‘Sub’ betekent onder en ‘cutis’ betekent huid, dus ‘subcutaan’ betekent onder de huid. Bij Daley Blind is dus ergens onder zijn huid voor alle zekerheid (preventief) een ICD aangebracht. Als zijn hart weer onregelmatig gaat kloppen (fibrilleren) dan geeft dat ICD-apparaat een schok waardoor zijn hart weer in een gewoon ritme gaat kloppen. Wat wordt bedoeld met de hartspier.
  3. Een hartspierontsteking wordt meestal veroorzaakt door een griepvirus. Waardoor helpen antibiotica niet tegen een griepvirus?
  4. Leg uit dat je duizelig kan worden als je hart onregelmatig pompt.
  5. Volgens een hartspecialist kunnen hartritmeproblemen levensbedreigend zijn. Dus is het vaak verstandig om zo’n ICD lang te laten zitten, ook bij topsporters als ze weer gezond zijn. Het zijn stevige kastjes die tegen een stootje kunnen.
    Stel dat je zelf topsporter zou zijn. Zou je dan doorgaan met topsport als je een ICD moest dragen? Noteer de argumenten voor jouw standpunt.

Het gaat goed met Daley Blind. Hij voetbalt weer.

Bronnen:
AFC Ajax: Ontsteking hartspier Daley Blind  

Zselect: Daley Blind zakt in elkaar – Ajax vs Hertha BSC

Meer weten?
RTL Nieuws  Een ontstoken hartspier, hoe herken je dat?

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (5e editie) 2-3 hv en 2-3 vwo 8.3 Je bloed vervoert