NU Actueel

Ontdooiende permafrost levensgevaarlijk in de Alpendalen

  • Bosatlas
  • 12 februari 2024
  • Niveau: Bovenbouw

Maak je nog geen gebruik van De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Ga dan naar de website.

Ongeveer 20% van het landoppervlak op aarde bestaat nu nog uit permanent bevroren ondergrond in poolgebieden en in hooggebergten. Maar dit oppervlak aan permafrost neemt af. Wat hiervan de gevolgen zijn in een hooggebergte als de Alpen, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Het jaar 2023 was het warmste jaar ooit gemeten. Er waren wereldwijd hittegolven, overstromingen door zware regenval en lange droge perioden. Voor 2024 worden opnieuw weerrecords voorspeld. Ook in Alpenlanden verandert het weer en het klimaat. Je hoort veel over het smelten van gletsjers door klimaatverandering. Maar klimaatverandering heeft ook gevolgen voor de permafrost (permanent bevroren ondergrond) in het hooggebergte. Die ontdooit door de stijgende temperaturen. Regenwater infiltreert makkelijker in de ontdooide grond. Hierdoor worden hellingen instabiel en kunnen aardverschuivingen ontstaan, zoals op de foto te zien is bij Brienz.

Bekijk nu eerst het filmpje Permafrost smelt in de Alpen op Schooltv.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

96G1, 96G2, 96G3, 96G4, 96G5, 96G6, 96G7, 96G8 en 96H

 

Bespreek in de klas

  • In het filmpje wordt gezegd dat de permafrost smelt. Waarom is dat eigenlijk niet juist?
  • Bekijk kaart 96G5 Neerslagverandering: winter, 96G6 Neerslagverandering: lente, 96G7 Neerslagverandering: zomer, 96G8 Neerslagverandering: herfst en 96H Waterafvoer. Deze kaarten geven een voorspelling van wat er tot 2100 gebeurt als de uitstoot van broeikasgassen nog een tijd doorgaat. Welke ontwikkelingen in het Alpengebied zie je in deze kaarten?
  • In welke seizoenen is het risico op aardverschuivingen in 2100 het grootste? Waardoor is er dan een groter risico op aardverschuivingen?
  • Bekijk de kaarten 96G1 Temperatuurverandering: winter, 96G2 Temperatuurverandering: lente, 96G3 Temperatuurverandering: zomer en 96G4 Temperatuurverandering: herfst. Wat betekent de ontwikkeling die je op de kaarten ziet voor de wintersport?

 

Tip!

Wil je meer weten over de gevolgen van klimaatverandering in de Alpen, bekijk dan het filmpje Hoe wintersport verandert van NOS op 3.
Wil je meer weten over de gevolgen van klimaatverandering voor jezelf, bekijk dan de app over klimaatscenario’s van de NOS.

 

Wil je meer weten? Ga dan naar De Digitale Bosatlas.