NU Actueel

Onrust in Gaza en Israel: Wat is er aan de hand?

 - NU Actueel Video bekijken

Het is al een paar weken onrustig in Jeruzalem. Een Israëlische rechter heeft besloten dat een aantal Palestijnse families hun huizen uit moeten. Ze zouden wonen op gebied dat niet van hun is. Volgens de rechter moeten ze plaats maken voor Israëliërs. De Verenigde Staten en ook Europese landen hebben de Israëliërs en Palestijnen opgeroepen om rustig te blijven en geen geweld te gebruiken. Helaas is dit volledig mislukt, want de situatie dreigt met wederzijdse beschietingen uit de hand te lopen.

Opdrachten:

  1. Wat zijn Palestijnen?
  2. Waarom hebben de Palestijnen en de Joden, al sinds de oprichting van de staat Israël in 1948, een conflict met elkaar?
  3. Waarom is de strijd tussen de Palestijnen en Israel de afgelopen weken weer opgelaaid?
  4. Waarom wonen veel Palestijnen in de door Israel bezette gebieden, zoals de Gaza en de Westelijke Jordaanoever?
  5. Waarom is de Palestijnse kwestie ook een internationaal probleem?
  6. Waarom hebben veel influencers afgelopen berichten gepost over de Palestijnen en / of de Israeliers? (bekijk het filmpje)
  7. Waarom was er veel verontwaardiging over het bombarderen van een kantoor in Gaza waar journalisten werkten? (bekijk het filmpje)

 

Eigen mening:

Het Israëlisch-Palestijns conflict is de strijd om de soevereiniteit over het historisch Palestina. Sinds de stichting van de staat Israël in dit gebied heeft deze strijd zich ontwikkeld tot een conflict tussen deze staat en de Palestijnen.

  1. Hoe zou jij de Palestijnse kwestie willen oplossen? (bekijk het filmpje)

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site