NU Actueel

Het huis wint altijd, en dat geldt ook voor online gokken. In de twee jaar dat dit nu legaal mag in Nederland leverde het gok- en tv-bedrijven én de staatskas honderden miljoenen aan extra inkomsten op.

Sinds 1 oktober 2021 is online gokken legaal. In de eerste maanden daarna werd voor tientallen miljoenen aan reclame uitgegeven, om consumenten te verleiden ook een gokje te wagen op het internet.

Het gaat om flinke bedragen. Sinds de legalisering tot 1 juli 2023 is voor 271 miljoen euro aan reclame ingekocht, meldt de Nationaal Rapporteur Verslaving. Het grootste deel van het bovengenoemd budget ging naar reclame op tv, 158 miljoen euro.

 

Opdrachten:

  1. Bekijk het filmpje: Waarom heeft men in 2021 besloten om het online gokken te legaliseren?
  2. Wat zijn de gevolgen van deze legalisering?
  3. Bekijk het artikel: In 2022, het eerste jaar van de legalisering, verdienden de gokbedrijven 1,1 miljard euro bruto. De gokkers zelf verliezen vooral: het gemiddeld verlies per account was 143 euro per maand. Het gaat naar schatting maandelijks om 365.000 gokkers. Ook de eerste cijfers over 2023 laten een groei zien. Wat wordt bedoeld met: ‘Het huis wint altijd’?

 

Eigen mening:

Op 1 oktober 2021 werd online gokken gelegaliseerd. Twee jaar later gaan er in de politiek alweer stemmen op om de online gokmarkt stevig aan te pakken. “De legalisering van online gokken is mislukt”, zegt partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie. “De vraag is nu hoeveel gokverslaafden er nog bij moeten komen voor we de legalisering terugdraaien.”

Stelling 1: ‘De legalisering van het online gokken moet worden teruggedraaid’.

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.

Stelling 2: ‘Stel aanbieders (Koning Toto/BetCity/Kasino ) aansprakelijk voor gokverslaving’.

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Bekijk het artikel: Zorgen om online gokken in de klas: ‘Ze denken snel geld te verdienen’

6. Hoeveel medestudenten in jouw klas gokken regelmatig online en wat is het beleid van jullie school t.a.v. online gokken?

 

Extra info: Jongvolwassenen actieve online gokkers: ‘Problemen stapelen zich op’

Extra filmpje: Online gokken | Tot op de bodem | De Avondshow met Arjen Lubach

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site