NU Actueel

Olympische Winterspelen

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Na dag drie van de Olympische Winterspelen in het Chinese Beijing staat Nederland derde in het medailleklassement. Topschaatster Ireen Wüst schreef geschiedenis door op vijf achtereenvolgende Spelen, en ditmaal op het Koninginnenummer de 1.500 meter, goud te pakken.
Haar collega Irene Schouten beet het spits af, zij bezorgde Nederland, op de dubbele afstand, de eerste olympische titel in het lange baan schaatsen van dit toernooi.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 Alle schaatsers, en dus ook Ireen Wüst, hebben een heel strak pak aan. Ook hun haar doen ze daar in en wanneer het kan met een knotje in je nek. Waarom doen ze dat?

2 Irene Schouten won dus goud op de 3.000 meter en Ireen Wüst was de snelste op de 1.500 meter. Beiden deden dat in een olympisch record, maar de gemiddelde snelheid van Schouten was groter dan dat van Wüst. Leg uit hoe dat komt.

3 Irene Schouten won de 3.000 meter in 3.56,93 seconden. Rond deze tijd in deze vraag af naar 3 minuten en 57 seconden en bereken de gemiddelde snelheid van Schouten in m/s en km/h.

4 Bij de start komt Irene Schouten vanuit stilstand (snelheid is dan 0 m/s) tot een snelheid van ongeveer 45 km/h dit gebeurt in ongeveer 15 seconde. Berekenen haar versnelling in m/s2.

5 Voor deze vraag heb je de eerste weblink met meer informatie nodig.
Collega schaatser Kjeld Nuis heeft ooit onder speciale omstandigheden een topsnelheid van 93 km/h gehaald. Stel dat Nuis deze snelheid gedurende die tijd van 3 minuten en 57 seconden (de afgeronde winnende tijd van Irene Schouten uit vraag 3) zou kunnen volhouden, hoeveel meer meter zou hij dan hebben afgelegd dan Irene Schouten die goud won op de drie kilometer?

Extra informatie

Sportnieuws (hoort bij vraag 5)

Eerste goud Irene Schouten (AD)

Ireen Wüst legendarisch (AD)

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar