NU Actueel

Noordpoolijs naar de haaien?

  • 15 april 2019
  • Niveau: Onderbouw
 - NU Actueel Video bekijken

De wereld warmt snel op door de als maar verder stijgende hoeveelheid broeikasgassen. Dat blijkt overduidelijk uit de metingen van zowel de luchttemperatuur als de watertemperatuur op aarde. Het gevolg van een warmere wereld is onder meer, dat er veel verandert op plekken waar sneeuw en ijs ligt, zoals de gletsjers in Zwitserland en Oostenrijk, maar natuurlijk ook aan de Noordpool en de Zuidpool.

Op de Noordpool wordt veel onderzoek gedaan naar weer en klimaat, en daarmee ook naar de toestand van het ijs. Ieder nieuw onderzoek versterkt het besef, dat er op de Noordpool steeds grotere veranderingen plaats vinden. Zelfs doorgewinterde onderzoekers schrikken van het tempo waarmee deze veranderingen zich voltrekken.

Een van de duidelijke patronen, is het slinken van de hoeveelheid zee-ijs in het Noordpoolgebied. Tegenwoordig kunnen we bijna ieder jaar wel weer een nieuw laagterecord optekenen van hoeveel ijs er nog in de Poolzeeën rond drijft. De afgelopen winter leek het aanvankelijk juist iets minder snel te gaan dan de vorige recordjaren, maar vanaf maart ging het snel. En kwamen we wat betreft de hoeveelheid zee-ijs vrij ver onder de twee vorige recordjaren 2017 en 2018. Overigens betekent dat niet automatisch, dat we de rest van dit jaar ook steeds laagterecords blijven zien. Als het weer komende zomer gunstig uitpakt voor het ijs (veel bewolking, en minder smelt) blijft de schade misschien te overzien.

Meer info:

Bron: Reinier van der Berg, weerman

 

 

 

 

 

Opdrachten

Lees de tekst en bekijk het filmpje.

1 Er smelt heel veel ijs in de wereld. Zowel vanaf land als ook ijs dat in zee drijft.
a Wat is het effect van smeltend zee-ijs op de zeespiegel? Stijgt de zee, daalt de zee of blijft het peil gelijk als er zee-ijs smelt?
b Stel dat je 2 literbakken ijs hebt. De ene bak verdeel je in 8 porties op 8 verschillende schoteltjes. De andere bak met deksel eraf laat je onaangeroerd. Wat is er eerder gesmolten: De 8 losse porties of de onaangeroerde bak met ijs? Leg je antwoord uit.
c Kun je aangeven of het proefje met de literbakken ijs, iets zegt over smeltend ijs op de Noordpool?
d In het filmpje wordt verteld dat de waterkringloop in het Noordpoolgebied gaat veranderen. Noem eens drie van deze veranderingen.

2 Ga naar de website van het NSIDC en bekijk de figuur.
a Wat is de bedekking van het zee-ijs (de extent) op dit moment ongeveer?
b Je kunt elk jaar (aan de rechterkant) ‘aan of uit zetten’. Je kunt ze ook allemaal tegelijk aan (show all)  of uit zetten (hide all). Welk jaar heeft de laagste ijsbedekking? En welke jaren zijn de nummer 2 en 3?
c Je hebt nu een beeld van de ijsbedekking van de Noordpool en welke jaren het minste ijs hebben. Wat valt je nu op?

3 Zeespiegelstijging. Lees het achtergrondartikel nog eens.
a Er smelt veel landijs in het Noordpoolgebied. Om hoeveel ton smeltwater gaat het gemiddeld, per seconde? Hoeveel ‘olympische zwembaden’ is dat per jaar?
b Bekijk deze site. Wat gebeurt er met de dikte en de omvang van het ijs in het Noordpoolgebied?
c Wat is het verschil in smelt tussen Antarctica en Groenland en wat voor gevolgen heeft dit voor de zeespiegelstijging?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website