NU Actueel

Noorderlicht vanuit de ruimte

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Het noorderlicht is niet vaak in Nederland te zien, maar in sommige andere landen wel. De ISS maakte vanuit de ruimte mooie beelden van dit bijzondere fenomeen.

Klik hier om het filmpje te bekijken.

Opdrachten 

Het noorderlicht ontstaat doordat de zon soms kleine explosies van energie hebben. Er komen dan elektrisch geladen deeltjes vrij, die onze atmosfeer proberen in te komen. Deze deeltjes halen uiteindelijk niet de aarde. Dit heeft met het magnetische veld van de aarde te maken.

1. Teken een cirkel die de aarde voorstelt. Teken daarbij drie magnetische lijnen aan elke kant. Welke kant lopen deze op? Geef dat aan met een pijltje in de lijnen.

De elektrisch geladen deeltjes worden door het magnetisch veld van de aarde afgebogen.

2. Prik een willekeurige plek in de buitenste magnetische lijn van je tekening. Teken een pijl naar dit punt: dit is de richting van een elektrisch geladen deeltje. Hoe wordt deze afgebogen door het magnetisch veld? Gebruik de rechterhandregel.

Stel dat op een bepaald punt de magnetische veldsterke gelijk is aan 50 microtesla. Een elektrisch deeltje met een lading van 0,5 Coulomb komt met een snelheid van 720 km per uur.

3. Bereken de lorentzkracht op het geladen deeltje.

4. Waarom kunnen we het noorderlicht wel in bijvoorbeeld Noorwegen of IJsland zien, maar is dat in Nederland heel uitzonderlijk?

Extra informatie

KNMI over zonneactiviteit

Uitleg over het noorderlicht

Aardmagnetisch veld

Overal Natuurkunde – Hoofdstuk 13

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar