NU Actueel

Nieuwe kleding van oude vezels

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Hoe vaak koop jij een nieuwe trui of broek? En wat doe je met je oude kleren? Draag je die tot ze stuk zijn of gooi je ze al eerder weg? En als je oude kleding weg gooit, in welke afvalbak doe je die kleding dan?

In Nederland gooien we jaarlijks zo’n 145 miljoen kilo textiel weg. Ruim de helft daarvan kan worden gerecycled, alleen gebeurt dat nog niet. Maar er zijn wel veel bedrijven mee bezig. Een van die bedrijven in SaXCell, lees dit artikel en bekijk het filmpje op deze website.

Opdrachten

In het artikel, onder het kopje “van gebruikt textiel naar hoogwaardig nieuw textiel”,  wordt gesproken van een “innovatief proces”. Innovatief betekent zoiets als vernieuwend.

  1. Beschrijf wat er innovatief is aan het proces van SaXCell.

Bij recyclen kun je onderscheid maken tussen up- en downcyclen. Upcyclen betekent dat het nieuwe materiaal van dezelfde of betere kwaliteit is. Downcycling betekent dat het nieuwe materiaal van mindere kwaliteit is.

  1. Leg uit of er bij dit proces sprake is van upcycling of downcycling.

Door textiel te recyclen wordt er minder CO2 uitgestoten. Per kilo textiel scheelt dat 3,4 kg CO2.

  1. Bereken de vermindering van CO2 uitstoot in kg als 65% van het textielafval gerecycled wordt.
  2. Hoewel onduidelijk is waar het oplosmiddel precies uit bestaat, maakt dat voor de totale duurzaamheid niet zoveel uit. Leg uit waardoor dat zo is.
  3. Leg uit bij welke stap in het productieproces kennis van scheikunde gebruikt wordt.
  4. De hoeveelheid textielafval in Nederland is behoorlijk hoog. Noem minstens drie manieren om deze hoeveelheid afval te verminderen.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: SaXCell.com