NU Actueel

Nieuw mineraal ontdekt binnenin een diamant

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Diamant is een kostbaar en hard gesteente met verschillende toepassingen. Het wordt gebruikt in sieraden, slijpgereedschap, speciale boren en bij het polijsten. In de afgelopen jaren hebben wetenschappers wel 200 nieuwe mineralen ontdekt. Enkele ervan zaten ook nog eens in een diamant opgesloten. Diamanten ontstaan diep in de mantel van de aarde en worden aan het oppervlakte gebracht door vulkanische activiteiten. Ze bestaan geheel uit koolstof, maar er zitten soms andere mineralen ingesloten.

Lees dit artikel uit EOS wetenschap over mineralen ingesloten in diamant.

Opdrachten

  1. Wat is de naam van het nieuwe mineraal en uit welke elementen is het opgebouwd?
  2. Zoek deze elementen op in het periodiek systeem. Tot welke groep stoffen behoren beide elementen? Noem een tweetal eigenschappen van deze groep stoffen.
  3. Diamanten bestaan geheel uit koolstof, een element dat in verschillende vormen voor kan komen. Zoek twee andere vormen van koolstof op en de eigenschappen die verschillen met de eigenschappen van diamant.
  4. Diamant is een zeer hard materiaal. Diamanten geven een beeld van de “geologische omstandigheden” op grote diepte in de aardmantel. Geef twee mogelijke omstandigheden diep in de aarde en beschrijf hoe diamanten onder die omstandigheden zouden kunnen ontstaan.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie Overal
Naar website Chemie

Bron: EOS wetenschap

Bron afbeelding: Shutterstock