NU Actueel

Nieuw: een hamburgerautomaat die je altijd begrijpt

  • TLPST
  • 11 oktober 2019
  • Niveau: Bovenbouw/Tweede Fase/Vmbo bovenbouw
  • Bron: TLPST 61

Te veel hamburgers eten is ongezond. Groente en fruit zijn veel beter voor je. Toch zijn de meesten onder ons – misschien zelfs allemaal – weleens met de auto bij het afhaalraampje van een hamburgerrestaurant geweest. Altijd leuk!

Meestal verloopt het zo: als je aan de beurt bent in de drive-in, moet je je bestelling inspreken. De medewerker van het hamburger-restaurant begrijpt vaak niet meteen wat je zegt. Hij of zij moet het nog eens vragen. Jij geeft je bestelling nog eens. Dan bevestigt de medewerker je bestelling door die woord voor woord te herhalen. Dit gedoe werkt zowel op je zenuwen als op je lachspieren, vooral als je een bestelling van honderd hamburgers komt doen.

Bij McDonald’s beseffen ze dat dit systeem niet ideaal is. Daarom wil de hamburgerketen in de toekomst automaten neerzetten die je bestelling meteen begrijpen. Zo’n apparaat zal zelfs verschillende talen begrijpen (en waarschijnlijk ook spreken). Het is zelfs in staat accenten te herkennen. Dankzij spraaktechnologie antwoordt de automaat bovendien snel en correct. De Vlaming uit het filmpje met de honderd hamburgers kan voortaan dus perfect in Groningen terecht: de automaat noteert en verwerkt elke bestelling, je accent speelt geen rol.

Geen mensen maar wel automaten heeft nog een voordeel. De virtuele stem van een automaat klinkt nooit vermoeid, verveeld, ongelukkig of boos. Je wordt er blij van. En de automaat wenst je altijd smakelijk eten, net zoals een mens zou doen.

Vragen

1 In de laatste alinea staat: “Geen mensen maar wel automaten heeft nog een voordeel.” Welke voordelen zijn er al genoemd? Welk voordeel komt er nog bij in de laatste alinea? Zet alle voordelen op een rijtje.

Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek het antwoord daarna in de klas.

2 Ben jij voor of tegen onderstaande stelling? Leg je antwoord uit. Geen mensen maar wel automaten heeft alleen maar voordelen.

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 61

Bron: TLPST nr. 61

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.