NU Actueel

Nederlandse leider bergklassement

- NU Actueel Afbeelding bekijken

Voor het eerst heeft een Nederlander het bergklassement in de Giro gewonnen. De Giro is een wielerwedstrijd in Italië die drie weken duurt. Het bergklassement is een onderdeel van de wedstrijd.  De wielrenners krijgen punten bij de doorkomst op een aantal bergtoppen. Koen Bouwman had twee dagen voor het einde van de Giro al veel punten verzameld.  Hij wist toen al zeker dat hij het bergklassement zou winnen. In de eerste video zie je Koen Bouwman bij de doorkomst op de berg. Bovendien wint hij ook de etappe.

Opdrachten:

1. Koen Bouwman eindigde met 294 punten op de eerste plaats in het bergklassement. De nummer twee had 163 punten. Hoeveel punten was het verschil?
  2. De 9e etappe was de zwaarste dag in de bergen. De winnaar deed 5:34:44 over de rit. Wat betekent dat getal?
  3. De winnaar kwam om 17:19 uur over de finish. Koen Bouwman kwam als 26e renner over de finish. Hij deed 9:05 minuten langer over de rit dan de winnaar. Hoe laat kwam Koen over de finish?
  4. De 9e etappe was 191 km lang. Wat was de gemiddelde snelheid van de wielrenner die precies 6 uur over de rit deed.
  5. Het hoogteverschil was die dag 5000 meter. Wat zouden ze daarmee bedoelen?
  6. De steilste berg zat aan het eind van de rit. De laatste klim begon op een hoogte van 524 meter en eindigde op 1665 meter hoogte. Hoeveel meter was het hoogteverschil?
  7. Deze klim begon 177,5 km na de start. Hoeveel km lang was de klim?

Bronnen: Jeugdjournaal; Giro; Wielerflits