NU Actueel

Nederland in 2050

  • 30 januari 2024
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

De commissie Demografische* Ontwikkelingen 2050 vindt dat de politiek moet zorgen voor een gematigde bevolkingsgroei. Het is het beste voor Nederland als de bevolkingsgroei geremd wordt en dat de groei stopt bij maximaal 20 miljoen mensen in 2050. Om de bevolkingsgroei af te remmen moet het migratiesaldo omlaag. Het migratiesaldo is aantal nieuwkomers min de mensen die vertrekken. Dat migratiesaldo moet tussen de 40.000 en ongeveer 60.000 liggen om rond de 20 miljoen inwoners uit te komen in 2050.
De commissie keek naar onze bevolkingsgroei, migratie en vergrijzing richting 2050. Nederland telt nu bijna 18 miljoen inwoners. De komende jaren verandert de samenstelling van de bevolking. Er wonen meer mensen met een andere culturele achtergrond in Nederland en er zijn meer ouderen. De komende tien tot vijftien jaar bereikt de vergrijzing een piek en daarna blijft er sprake van een ‘oudere’ samenleving. De vergrijzing leidt tot grotere personeelstekorten in de zorg en het onderwijs.
Bij 20 miljoen inwoners moet het lukken om voldoende woningen te hebben, de zorg en het onderwijs toegankelijk te houden en de leefbaarheid te bevorderen. Als we onze welvaart willen behouden is een gematigde bevolkingsgroei hard nodig, volgens de commissie.
De conclusie is dat een langjarig overheidsprogramma nodig is om het inwonertal van Nederland de komende jaren te beperken. “Er zijn echt maatregelen nodig én mogelijk”, zeggen de onderzoekers. Zij zeggen dat een sterke groei van de bevolking naar 21 miljoen tot wel 23 miljoen mensen gaat zorgen voor ‘schaarste, hinder en ergernis’ in de samenleving. “We moeten keuzes maken over migratie en daarin de kwaliteit van de economie vooropstellen.” Voor de lange termijn moet Nederland al keuzes maken op het gebied van ruimte en wonen, de economie en publieke voorzieningen.

Bron: RTL Nieuws, bewerkt

* Demografie is een deel van de aardrijkskunde die beschrijft uit welke groepen een volk is samengesteld en hoe die zich cijfermatig ontwikkelen.

 

Opdrachten 

1 Lees de tekst.
a Wat is volgens de commissie Demografische Ontwikkelingen de ideale grootte van de Nederlandse bevolking in 2050?
b Om de bevolkingsgroei af te remmen moet het migratiesaldo omlaag. Leg uit wat het migratiesaldo is.
c Welk ander begrip kun je voor het migratiesaldo gebruiken?
d Terwijl de bevolking groeit, verandert ook de samenstelling van de Nederlandse bevolking. Geef hiervan twee voorbeelden uit de tekst.
e Een oudere samenleving zorgt voor personeelstekorten. Waarom zou juist de zorg hier in de tekst genoemd worden?
f Wanneer de bevolking te hard groeit, leidt dit tot ‘schaarste, hinder en ergernis’. Geef van deze drie een voorbeeld.

2 Bekijk de video van NOS op 3: Bevolkingsgroei in NL uitgelegd.

a In de jaren ’50 waren er ongeveer 11 miljoen inwoners. In die periode emigreerden veel Nederlanders. Waar gingen deze Nederlanders naartoe?
b Wat was het migratiemotief van deze Nederlanders?
c Tegelijkertijd met de vertrek van veel Nederlanders kwamen in de jaren ’50 en ’60 ook veel gastarbeiders naar Nederland. Waar kwamen de gastarbeiders vandaan?
d Waarom werden ze ‘gastarbeiders’ genoemd?
e Waardoor kwamen er in de jaren ’70 veel families van de arbeidsmigranten naar Nederland?
f Waaruit bleek dat in de jaren ’80 de integratie van de arbeidsmigranten niet goed gelukt was?
g In de jaren ’90 is het Verdrag van Schengen ingegaan. Wat betekende dit verdrag voor de arbeidsmigratie?
h Naast werk en sociale redenen (gezin, liefde) zijn er nog andere migratiemotieven. Welke twee worden in het filmpje genoemd?
i Behalve het migratiesaldo hangt de bevolkingsgroei ook af van de natuurlijke aanwas. Wat is de laatste twee jaar zo bijzonder aan de natuurlijke bevolkingsgroei in Nederland?
j Om de bevolkingsgroei door migratie af te remmen worden in het filmpje enkele suggesties gedaan. Noem er twee.
k Is Nederland fysiek te vol? Is een bevolkingsdichtheid van 416 mensen per km2 teveel? Geef je eigen mening hierover.

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 4, hoofdstuk 2 Bevolking en ruimte.

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

De volgende NU Actueel verschijnt uiterlijk op dinsdag 5 maart.