NU Actueel

Navalny’s organisatie staat in Rusland nu gelijk aan IS en al-Qaida

 - NU Actueel Video bekijken

Een rechtbank in Moskou heeft de organisatie van Ruslands bekendste oppositieleider officieel bestempeld tot ‘extremistische organisatie’. Daarmee is de organisatie van Aleksej Navalny vanaf nu verboden. Zijn aanhangers kunnen niet meer deelnemen aan de Doemaverkiezingen die in september worden gehouden. Veel mensen zijn er boos over, volgens hen is het een manier van de Russische president om zijn tegenstander uit te schakelen. De uitspraak volgde na een hoorzitting achter gesloten deuren; de zaak wordt door de autoriteiten als een ‘staatsgeheim’ behandeld.

Opdrachten:

  1. Wie is Navalny?
  2. Waarom heeft Navalny kritiek op de regering van president Poetin?
  3. Wat is een oppositieleider?
  4. Volgens het Russische OM houdt de organisatie van Navalny zich bezig met het “destabiliseren van het land”. Wat wordt hiermee bedoeld?
  5. Waarom is Aleksej Navalny een gevaar voor de Russische regering van Poetin?

Eigen mening:

  1. Navalny’s organisatie wordt door de uitspraak van de rechter nu geplaatst in hetzelfde rijtje als Al-Qaida en IS? Waarom zou deze uitspraak van de Russische rechter in een democratische samenleving zoals in Nederland onmogelijk zijn?
  2. Moet de EU en andere westerse landen sancties invoeren tegen Rusland vanwege deze rechterlijke uitspraak? Motiveer je mening.

Extra info: Navalny’s organisatie staat in Rusland nu gelijk aan IS en al-Qaida

Extra info: EU, VS en VK halen uit naar Rusland om Navalny: ‘pervers en niet van deze tijd’

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site