NU Actueel

Na de schadevergoedingen van de NS: Philips, is het voor jullie ook geen tijd?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervoerde de NS Joden naar Kamp Westerbork. De Duitse bezetter gaf de opdracht aan de NS om treinen beschikbaar te stellen. De bezetters betaalden ervoor en zeiden dat de NS moest zorgen voor een dienstregeling. Dat heeft de NS kritiekloos uitgevoerd. De NS gaat nu schadevergoedingen uitkeren aan overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de Jodenvervolging. En nu klinkt ook: Philips, is het voor jullie ook geen tijd?

In 1940/1941 leverde het concern voor bijna tien miljoen gulden aan het Duitse leger, op een omzet van ruim 71 miljoen. Maar volgens overlevenden probeerde Philips zijn werknemers te beschermen tegen de Duitsers. Met het opzetten van een industriële werkplaats in Vught werden joodse arbeiders voor transport naar Duitsland behoed. Dat spaarde uiteindelijk honderden mensenlevens.

Opdrachten:

  1. De NS maakte bekend schadevergoeding te betalen aan nabestaanden. Meer informatie daarover vind je bij de links hieronder in het filmpje van RTV Drenthe. Wat gebeurde er met de mensen die de NS vervoerde? 
  2. Wat vind jij, had de NS in de Tweede Wereldoorlog moeten weigeren om die mensen naar Kamp Westerbork te vervoeren? Waarom wel of niet?
  3. Mensen reageren verschillend op die schadevergoeding. Bekijk het filmpje van  NOS.nl ‘Beetje laat’ of ‘genoegdoening’?
    Wat is jouw mening hierover? Leg je antwoord uit.
  4. Lees het artikel ‘Na de schadevergoedingen van de NS: Philips, is het voor jullie ook geen tijd?’ van het Eindhovens Dagblad. Bespreek samen of je vindt dat Philips ook schadevergoeding moet betalen. Leg uit waarom wel of niet.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze mens en maatschappijmethode Plein M?

Naar website