NU Actueel

Mysterieuze radioactieve wolk uit Rusland

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

In 2017 waaide er een mysterieuze radioactieve wolk over het midden en westen van Europa. De radioactieve vervuiling in Europa was zo’n 100 keer groter dan de vervuiling tijdens de kernramp in Fukushima in 2011. Toch was er in de media weinig aandacht voor de wolk. Voor Europa was de wolk ongevaarlijk. Na uitgebreid onderzoek door 70 wetenschappers is bevestigd dat de wolk hoogstwaarschijnlijk uit het nucleaire complex Majak in Rusland kwam.

Lees het artikel onder het kopje ‘Opwerkingsfabriek’ en bekijk de afbeelding.

Opdrachten

  1. De wetenschappers onderzochten de oorsprong van de wolk aan de hand van het de stof ruthenium-106. Wat waren andere gegevens die de onderzoekers gebruikten en waarom zijn deze belangrijk?
  2. De onderzoekers detecteerden 2 isotopen (dezelfde stof met een ander aantal neutronen). Geef het aantal protonen, neutronen en elektronen van beide isotopen. Gebruik Binas tabel 99 en tabel 25A. Geen Binas? Gebruik dan deze link.
  3. Lees het artikel onder het kopje ‘Jong afval’. De halveringstijd van Ru-106 is ongeveer een jaar. Na een jaar is de bron half zo actief. Hoeveel procent van de originele hoeveelheid is er nog over bij de bron na 2 jaar? En na 4 jaar?
  4. Voor Europa was de wolk ongevaarlijk, hoe komt dit? Waarom deden wetenschappers toch een uitgebreid onderzoek denk je?

Extra informatie

 

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar

Bron: NewScientist