NU Actueel

Moeders vaccineren om baby’s te beschermen

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Het RS-virus, een veel voorkomend virus, geeft deze winter ouders en kinderartsen veel zorgen. Door het virus, dat de meeste mensen gewoon een verkoudheid geeft, belanden baby’s soms op de ic. De ontwikkeling van een vaccin is nodig om baby’s te beschermen tegen het RS-virus.

Lees het artikel ‘Wat is precies het rs-virus dat nu voor een epidemie onder kinderen zorgt?’
1  Veel kinderen belanden deze winter op de ic. Het artikel brengt dit in verband met de coronamaatregelen en vervolgens de versoepelingen. Beschrijf de veranderingen in het patroon van de RS-detecties.

2  Licht toe dat de verandering in voorkomen van het RS-virus juist leidt tot een toename in kinderen die in het ziekenhuis belanden.

3  Als gevolg van een infectie met RS-virus krijgen baby’s snel last van benauwdheid en uitdroging. In tegenstelling tot ontwikkelingslanden, overlijden kinderen in Nederland hier zelden aan vanwege de goede zorg. Noteer twee behandelingen die in Nederland mogelijk zijn, zodat de symptomen niet fataal zijn voor de patiëntjes.

4  Ziekenhuisopname van baby’s is duur en traumatisch voor kinderen en ouders. Het zou daarom beter zijn het virus te voorkomen door vaccinaties tegen het virus. Leg uit welke eigenschappen van een virusinfectie een vaccinatieprogramma tegen RS-virus bemoeilijken.

Bekijk de video ‘RS virus’ (tot 2’25).
5  Het onderzoek van het RIVM richt zich op ‘maternale antistoffen’. Licht toe hoe maternale antistoffen van belang kunnen zijn voor een inentingsprogramma tegen RS-virus.

6  Welke aanpak gebruikten medewerkers van het RIVM in samenwerking met het Radboudziekenhuis om het belang van maternale antistoffen te onderzoeken?

7  Binas 84K
Noteer de naam van de groep antistoffen die de placenta kan passeren.

Lees het artikel ‘Onderzoek naar vaccin voor baby’s tegen rs-virus.’
8  Het vaccin voor moeders, dat baby’s moet beschermen tegen RS, is in de testfase en de (vroege) resultaten geven aan dat baby’s minder ernstige luchtweginfecties hebben. Licht toe dat dit resultaat iets zegt over de effectiviteit van vaccin, maar niet over de verspreiding van het virus.

De onderzoekers maken gebruik van een placebo. Baby’s weten niet of ze gevaccineerd zijn of niet, wat is dan het nut van een placebo?

 

Bronnen
Nu.nl: ‘Wat is precies het rs-virus dat nu voor een epidemie onder kinderen zorgt?’
RIVM: ‘RS virus’
Spaarne Gasthuis: ‘Onderzoek naar vaccin voor baby’s tegen rs-virus.’

Meer weten?
Yale: ‘Covid-restrictions may have contributed to increase in rsv infections but relief could be coming soon.’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 6 vwo H21 Afweer