NU Actueel

Mijmerijen over taal

  • Lesopener
  • 15 september 2021
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw

Tijdens deze lesopener ga je filosoferen over taal.

Je gaat zo luisteren naar een fragment van ‘Man, man, man, de podcast’. Deze podcast wordt gemaakt door drie radio-dj’s, die elke aflevering uitzoeken hoe ‘mannelijk’ ze zijn op het gebied van één bepaald thema. Het fragment dat je gaat luisteren komt uit de aflevering over het thema ’taal’.

Luister van de aflevering over taal (S06E05) minuut 20.50 tot 27.20. Bespreek daarna in twee- of drietallen de volgende vragen.

Misschien ben je afgelopen zomer, ondanks de corona-beperkingen, op vakantie geweest in het buitenland. Daar heb je wellicht in het Frans een colaatje besteld op het terras, of in het Duits geprobeerd te vertellen dat je géén champignons op je pizza wil.

1 Stel je voor dat het echt zo werkt met talen als het zusje van Chris dacht, wat voor effect zou dat hebben op de wereld? Denk bijvoorbeeld aan: vakanties, handel, politiek en vreemdelingenhaat?

2 Als het helemaal geen moeite zou kosten, welke taal zou jij graag leren en waarom?

De mooiste woorden in de Nederlandse taal, daar wordt vaak over gediscussieerd. De heren uit de podcast kiezen voor: soeverein, kuieren, mijmeren en epibreren.

3 Wat vind jij het mooiste woord in de Nederlandse taal en waarom?

4 Wat is je favoriete manier om te ‘epibreren’?

5 Probeer één zin te maken, met het mooiste woord van jouw keuze én de woorden: soeverein, kuieren, mijmeren en epibreren. Lukt het je een zin te maken waarin de woorden kloppen qua betekenis én die ook nog ergens op slaat? Dan ben je een echte woordkunstenaar!