NU Actueel

Mensen van Chinese afkomst kiezen vaker Chinese naam

Lang kozen mensen van Chinese afkomst die in Europa of Amerika woonden een westerse voornaam die hun westerse vrienden en kennissen dan konden gebruiken. In plaats van Yan noemde een vrouw zich bijvoorbeeld Wendy. De laatste jaren komt daar verandering in: steeds meer jonge mensen houden vast aan hun Chinese naam.

Je naam aanpassen kan natuurlijk heel handig zijn voor de omgeving. Chinese namen zijn voor veel Nederlandstaligen nu eenmaal lastig om goed uit te spreken of te spellen, dus door een westerse naam te kiezen ben je van veel problemen af. Bovendien worden kinderen soms gepest als ze een Chinese naam hebben en daalt je kans om uitgenodigd te worden op gesprek als er een Aziatische naam onder je sollicitatiebrief staat.

Maar het betekent voor de persoon zelf ook iets heel ingrijpends. Voor veel mensen is de voornaam die ze bij hun geboorte hebben gekregen, een onderdeel van hun identiteit. Je naam is een deel van wie je bent – probeer je maar eens voor te stellen dat alle mensen jou ineens Chris zouden noemen (of Anne, als je nu toevallig al Chris heet). Bovendien is gebleken dat je naam veranderen lang niet altijd helpt tegen het pesten. Het is dus misschien niet zo vreemd dat steeds meer jonge mensen met een Chinese – of breder: een Aziatische – achtergrond kiezen voor hun eigen naam.

Vragen

Beantwoord vraag 1 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

1 Zou jij een andere voornaam willen dan je nu hebt? Licht je antwoord toe.

Beantwoord de vragen 2a en 2b samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoord daarna in de klas.

2a In de tekst wordt gezegd dat je minder kans hebt om uitgenodigd te worden op gesprek als er een Aziatische naam onder je sollicitatiebrief staat. Zoek op internet ten minste twee betrouwbare bronnen (teksten of filmpjes) die gaan over onderzoek naar naamdiscriminatie. Welke teksten/filmpjes hebben jullie gevonden?

2b Wat zijn de belangrijkste conclusies van de onderzoeken die jullie hebben gevonden?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 79 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 79

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.