NU Actueel

Megabrand, na 10 jaar nog actueel

 - NU Actueel Video bekijken

Tien jaar geleden brandde het bedrijf Chemie-Pack, een bedrijf waar allerlei stoffen worden gemengd en verpakt, in Moerdijk helemaal af. Een grote milieuramp in de regio waarvoor nu nog steeds dagelijks mensen in touw zijn om de gevolgen van deze brand te bestrijden. Als eerste waren er natuurlijk brandweermensen aanwezig om te blussen, maar later bleek het ook nodig om de vervuiling in de bodem en in het water te verwijderen. Het zal nog wel een paar jaar duren voordat een nieuw bedrijf zich op dit terrein kan vestigen.

Bekijk de eerste vijf minuten van de reportage op deze website.

Opdrachten:

  1. Aan het begin van de reportage is de brand te zien. Er branden vooral organische verbindingen, koolwaterstoffen. Neem als molecuulformule C12H26 voor deze koolwaterstoffen en geef de reactievergelijking voor de volledige verbranding van deze stoffen. Er ontstaat alleen water en koolstofdioxide.
  2. In de reportage wordt er gesproken over watervervuiling (sloten) en bodemvervuiling (2.12 en 3.23). Leg voor beide vormen van vervuiling uit op welke manier ze op dit terrein worden bestreden.
  3. De brandweer ging het vuur te lijf met water, maar daarop kwam ook veel kritiek zoals te zien in de reportage (4.44). Leg uit waardoor water een goed blusmiddel is en leg uit wat in dit geval een groot nadeel van het gebruik van water was.
  4. Zowel het brandweerpersoneel als de omwonenden kunnen door een dergelijke brand schadelijke stoffen binnenkrijgen. Leg voor beide groepen uit op welke manier ze zich kunnen beschermen tegen deze stoffen.
  5. Ook de overheid kan iets leren van een dergelijke ramp. Geef twee adviezen die jij zou geven om een dergelijke ramp te voorkomen.

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal

Bron: Omroep Brabant