NU Actueel

Meer dan 110 namen voor Den Bosch/’s-Hertogenbosch

  • TLPST
  • 27 maart 2020
  • Niveau: Havo/vwo onderbouw/Onderbouw/Vmbo onderbouw
  • Bron: TLPST 66

Heb je ooit van Silvae-ducensis, Boulduc of Hartzevan Buske gehoord? Het zijn alle drie namen voor de stad ’s-Hertogenbosch, een naam die pas in 1996 officieel is vastgelegd.

In totaal zijn er in de loop van de eeuwen meer dan 110 namen voor Den Bosch gebruikt. Het bos en de hertog vormen een rode draad voor de naamgeving van de stad in verschillende talen, onder meer het Spaans en het Frans.

Misschien ken je de naam Den Bosch het best, de niet-officiële naam die je toch het vaakst hoort. Maar niet iedereen is daar gelukkig mee. Zo streeft het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam ’s-Hertogenbosch ernaar dat iedereen alléén ’s-Hertogenbosch gebruikt. 

Vragen

1a Welke naam komt het eerst bij je op als iemand je vraagt wat de hoofdstad van Noord-Brabant is?

1b Wat denk je dat het Genootschap te bevordering van het gebruik van de naam ‘s-Hertogenbosch daarvan vindt?

Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek het antwoord daarna in de klas.

2 Het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam ‘s-Hertogenbosch wil onder andere voorkomen dat er verwarring in het buitenland ontstaat als mensen de stad steeds weer anders noemen. Vind jij dat een voldoende goede reden om voortaan alleen nog ‘s-Hertogenbosch te zeggen en te schrijven?  Licht je antwoord toe.

3 Als jij een helemaal nieuwe, internationale naam mocht kiezen voor de stad, hoe zou jij de stad dan willen noemen? (Tip: Je mag ook een bekende Nederlandse vrouwennaam kiezen!)

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 66

Bron: TLPST nr. 66

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.