NU Actueel

Maximaal 30 bezoekers? Buitenproportioneel, vinden sommige kerken en moskeeën

 - NU Actueel Video bekijken

De afgelopen maanden lieten de meeste kerken, moskeeën en synagogen weer meer gelovigen toe dan in het voorjaar, omdat het aantal besmettingen in Nederland relatief klein was. Een voorschrift over een maximumaantal bezoekers was er niet; het was goed zolang er anderhalve meter afstand gehouden kon worden. Maar door de snelle toename van coronagevallen in de afgelopen weken ontstond publieke druk op de gebedshuizen. Ook in de politiek was dit weekend onbegrip over de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst waar 600 mensen bijeenkwamen.

Opdrachten:

  1. Waarom was er veel onbegrip over een kerk in Staphorst waar 600 mensen bijeenkwamen?
  2. Vrijheid van godsdienst is een grondrecht, wat wordt daarmee bedoeld?
  3. Volgens een woordvoerder van de kerk in Staphorst hield men zich aan de regels van het RIVM. Wat zijn deze regels?
  4. Wat wordt bedoeld met de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die het onbegrijpelijk vindt dat het maximumaantal bezoekers niet geldt voor de kerken. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, schrijft hij.

Eigen mening:

De kerken hoeven zich maar aan een beperkt aantal coronamaatregelen te houden en er geldt geen maximumaantal bezoekers. Politiek Den Haag reageert verontwaardigd “Het recht op godsdienstvrijheid ontslaat je niet van de plicht om daar gepast en veilig mee om te gaan. Zeer slecht voorbeeld dit”, tweet CDA-Kamerlid Chris van Dam.

Stelling: ‘Voor een gebedshuis (kerk / moskee) moeten wat betreft bezoekers dezelfde regels gelden als een theater, bisoscoop of een voetbalstadion’.

Ben je het eens of oneens met deze stelling en motiveer je mening.

 

Extra filmpje: NOS-Stories: Ook in de kerk / moskee met maar 30 personen

Extra info: Maximaal 30 bezoekers? Buitenproportioneel, vinden sommige kerken en moskeeën

 

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site