NU Actueel

Maken Engelse namen het merk Amsterdam sterker?

  • TLPST
  • 3 maart 2020
  • Niveau: Bovenbouw/Havo/vwo bovenbouw/Vmbo bovenbouw
  • Bron: TLPST 65

Steeds meer gebouwen, plaatsen, wijken en musea in Amsterdam krijgen een Engelse naam. Een voorbeeld is het gebied rond het Olympisch Stadion. Dat wordt sinds kort ‘The Olympic Amsterdam’ genoemd. De Engelse namen moeten de stad een kosmopolitisch imago geven: je voelt je er als inwoner van Amsterdam meer wereldburger door.

Niet iedereen is het daarmee eens. Je kunt namelijk net zo goed zeggen dat goed wereldburgerschap betekent dat je je aanpast aan de lokale taal. Bovendien zijn Amsterdammers gezond chauvinistisch: ze houden van hun stad en van de taal die er van oudsher gesproken wordt.

Nog weer anderen bekijken de verengelsing met meer nuance. Niemand kan de eigenaren van een nieuw gebouw verbieden om het een Engelse naam te geven. Misschien is het zelfs een goede keuze, want met al dat Engels trek je Engelssprekende migranten aan. Die kwamen en komen graag naar Nederland, en vooral naar Amsterdam.

In een artikel over deze problematiek geven verschillende mensen hun mening over deze Engelse namen. Aan het einde komt een ‘stadssocioloog’ aan het woord die zegt dat het allemaal te maken heeft met branding. Het doel is het merk ‘Amsterdam’ sterker te maken. En dan is het altijd goed.

Vragen

Beantwoord vraag 1 eerst voor jezelf en bespreek de antwoorden daarna in de klas.

1. Lees het artikel. Zoek de betekenis van het woord kosmopolitisch op. Wat zou het woord quasikosmopolitisch betekenen?

Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

2. Annette de Groot, hoogleraar taalpsychologie, zegt: “Een echte wereldburger gebruikt, waar hij ook is, de lokale taal.” Welk argument geeft De Groot voor deze bewering?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 65

Bron: TLPST nr. 65

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.