NU Actueel

Loopt 2020 met een sisser af?

 - NU Actueel Video bekijken

Loopt 2020 met een sisser af?

Het jaar 2020 mogen we niet wegknallen met rotjes en vuurpijlen. Maar waarom mogen we tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk afsteken? Dat zie je in de video en lees je in het artikel van het jeugdjournaal.

Opdrachten:

 1. Lees het artikel van het jeugdjournaal. Een deel van dit artikel gaat over slachtoffers tijdens oud en nieuw in 2019-2020. Hoeveel van deze slachtoffers waren jonger dan 20 jaar?
 2. Een aantal van de slachtoffers moest naar de spoedeisende hulp. Hoeveel slachtoffers hoefden niet naar de spoedeisende hulp?
 3. Welk deel van de slachtoffers in de ziekenhuizen was ouder dan 10 jaar?
 4. Er is gevraagd over het vuurwerkverbod. De percentages zie je in de video afbeelding. Als je deze percentages optelt, hoeveel procent krijg je dan in totaal?
 5. Hoeveel procent vindt het vuurwerkverbod Jammer of Belachelijk?
 6. Bekijk de video over sterretjes. Gebruik deze video voor de opdrachten hierna. Behoren de vier gekleurde sterretje tot categorie 1 vuurwerk?
 7. Het rode sterretje wordt als eerste aangestoken. Hoeveel seconden brandt dit rode sterretje?
 8. Welke van de vier sterretjes brand het langst?
 9. De vier sterretjes worden aangestoken in de volgorde Rood, Wit, Geel, Groen. Vul in: deze vier sterretjes doven in de volgorde Groen, … , … , …
 10. Schrijf zoveel mogelijk verschillende volgordes op waarin de sterretjes zouden kunnen doven.
 11. Niet iedereen houdt zich aan het vuurwerkverbod. Dat zie je in de video over het dorpje Veen. In minuut 00:15 van deze video probeert de brandweerman de brandende auto te doven. Schat de hoogte van het oplaaiende vuur.
 12. In het begin van de video zie je vuurpijlen. Hoe hoog schat je dat de vuurpijlen komen?

Bronnen:  NOS jeugdjournaal   jeugdjournaal brandweer in Veen bekogeld met vuurwerk   technowitch0031 (YouTube)

Wil je meer weten over Moderne Wiskunde?

Naar website