NU Actueel

Lil beetje overdreven

  • TLPST
  • 10 november 2019
  • Niveau: Havo/vwo onderbouw/Onderbouw/Vmbo onderbouw
  • Bron: TLPST 62

De kleinste rapper van het gezelschap? De jongste rapper van een bende? Een rapper die net zo heet als zijn vader? Allemaal hebben ze het woord Lil (een verkorting van little) verwerkt in hun naam. Het zijn er verbazingwekkend veel. In 2018 waren er op de streamingdienst Spotify meer dan achtduizend artiesten met Lil in hun naam. Op de vijfde plaats qua populariteit staat Lil’ Kleine, een rapper met gevoel voor humor, want hij heeft een naam waarvan de twee onderdelen eigenlijk hetzelfde betekenen.

Zijn er nog andere namen die veel voorkomen bij rappers? Ja, Big en Young of Yung. En nu ook Baby. Hier is alvast een lijstje rappers met Lil of Young in hun namen. Tijd om je eigen playlist samen te stellen!

Vragen

Beantwoord de vragen 1a en 1b eerst voor jezelf en bespreek de antwoorden daarna in de klas.
1a. Er bestaat een stijlfiguur waarbij twee woorden worden gecombineerd, die (bijna) hetzelfde betekenen. Het ene woord zou het andere woord kunnen vervangen, zoals bij de uitdrukking eenzaam en verlaten. Hoe heet deze stijlfiguur?

1b. Zoiets gebeurt ook bij de naam Lil’ Kleine. Kun je zelf een goede rappernaam bedenken die bestaat uit net zo’n soort woordcombinatie?

Lees de artikelen waarnaar in de tekst verwezen wordt. 

2. Waarom zijn rappernamen die bestaan uit een combinatie met Lil’ of Young zo populair?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 62

Bron: TLPST nr. 62

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van

Nieuw Nederlands en Genootschap Onze Taal.