NU Actueel

Langste zeebrug ter wereld

  • 29 oktober 2018
  • Niveau: Onderbouw
  • Bron: RTL Nieuws
 - NU Actueel Video bekijken

De langste brug van de wereld ligt in de monding van de Parelrivier (XI Jiang). Deze brug verbindt de vroegere Britste kolonie Hongkong, de vroegere Portugese kolonie Macau en de Chinese stad Zhuhai met elkaar. De brug heeft een lengte van 55 kilometer en is op 23 oktober geopend. De reistijd tussen de Hongkong en Macau en de Chinese stad Zhuhai wordt met de brug teruggebracht van enkele uren tot slechts 30 minuten. 

Het Nederlandse Tunnel Engineering Consultants (TEC) adviseerde China bij het ontwerp en de bouw van onder andere de tunnel. Deze zes kilometer lange tunnel tussen twee kunstmatige eilandjes is nu ’s werelds langste wegtunnel onder water.

China hoopt dat de brug economische voorspoed brengt. In dit sterk verstedelijkte gebied wonen ruim 120 miljoen mensen.

De Xi Jiang-delta ligt aan de Zuid-Chinese Zee en via de Parelrivier is de binnenhaven van Guangzhou verbonden met het grote Chinese achterland. Aan de westoever van de Parelrivier ontwikkelt Guangzhou een hypermoderne containerhaven. Daardoor kan de stad steeds beter concurreren met de zeehavens van Hongkong en Shenzhen. De opening van de brug moet van de drie gebieden een belangrijke aanjager van economische groei maken.

Volgens critici heeft de bouw van de brug vooral een politiek motief. De Chinese regering zou hiermee willen benadrukken wie de macht over Hongkong heeft. Tot 2047 heeft de voormalige Britse kroonkolonie nog een semi-autonome status. 

 

Opdrachten 

Lees de tekst, bekijk de kaarten en filmpje 1 en filmpje 2.

 

 

 

 

 

 

 

Figuur 1

 

Bekijk de kaarten en figuur 1.

a  Schrijf de namen van de steden 1 t/m 4 en de wateren a en b op.

b Welke steden worden door deze brug met elkaar verbonden?

2 Kijk goed naar de filmpjes. De brug is niet alleen belangrijk voor de verbinding van de steden. Waar is de brug nog meer belangrijk voor?

3a De brug is niet helemaal in zee gebouwd. Leg dit uit.

b Midden in de brug is ook nog een tunnel. Leg uit waarom de ingenieurs hier een tunnel hebben gebouwd.

c Nederlanders zijn gevraagd om te helpen bij de bouw van deze brug. Welke grote brug in Nederland verbindt twee voormalige eilanden met elkaar?

4a De brug kan niet het hele jaar door gebruikt worden. Hij zal af en toe gesloten worden. Leg uit waarom de brug soms dicht gaat.

b Leg uit waarom niet iedereen gebruik kan maken van deze brug.

 

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website