NU Actueel

Kritiek op minister: ‘Je kunt lhbti-jongeren niet laten afwijzen’

 - NU Actueel Video bekijken

De uitspraken van minister Slob gisteren over religieuze scholen en homoseksualiteit zijn slecht gevallen bij onder meer belangenorganisatie COC. “Je kunt lhbti-jongeren niet afwijzen of hun ouders een verklaring daartoe laten tekenen”, zegt voorzitter Astrid Oosenbrug. “Als je jongeren ermee schaadt, heeft het niet zoveel meer met de vrijheid van meningsuiting te maken.”

Onderwijsminister Slob krijgt veel kritiek op sociale media en in de Tweede Kamer na een debat gisteren over lessen burgerschap. Daarin zei hij dat religieuze scholen het recht hebben om ouders in een verklaring afstand te laten nemen van homoseksualiteit, zolang er maar sprake blijft van een gelijke behandeling van alle leerlingen.

Opdrachten:

  1. Wat zijn grondrechten?
  2. Wat is de inhoud van artikel 1 en artikel 23 van de grondwet?
  3. Wat zijn lhbti-jongeren?
  4. Wat zijn reformatorische scholen?
  5. Waarom wijzen reformatorische scholen homoseksuele relaties af?
  6. Van welke politieke regeringspartij is minister Slob lid en heeft dat invloed op zijn politieke uitspraken? Motiveer je mening.

 

Eigen mening:

Op dit moment mogen scholen ouders vragen om een verklaring te tekenen waarmee ze bevestigen dat ze een christelijke levenswijze nastreven. Daar kan bij horen dat ze ‘een homoseksuele levenswijze’ afkeuren. Een meerderheid van de Tweede Kamer is daar niet blij mee, die wil dat dit verboden wordt.

Stelling: Geen enkele school in Nederland zou homoseksualiteit moeten afkeuren’

Ben je het eens of oneens met deze stelling en motiveer je mening.

 

Extra info: Als het aan de PvdA ligt, gaat dat ‘heilige artikel 23’ op de schop: ‘Homoseksualiteit afwijzen is niet meer van deze tijd’

Extra info: Wat vinden leerlingen zelf van het afkeuren van homoseksualiteit?

Extra filmpje: Minister Slob krabbelt terug, vindt zijn homo-uitspraken te ver gaan?

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site