NU Actueel

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Ronkende motoren die je in de ochtend wakker maken, buren die met elkaar een praatje maken tijdens het ruiten krabben, mensen die gefrustreerd te laat uit de straat rijden: in deze tijd van het jaar zijn autoruiten regelmatig ’s ochtends bevroren.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 In welke drie fasen kan water voorkomen in de atmosfeer? Teken bij alle drie een voorbeeld hoe deze fase in de atmosfeer voorkomt. Verbind de tekeningen met de namen van de faseovergangen.

2 In het artikel wordt het ten strengste afgeraden om heet water over je voorruit te gieten wanneer deze bevroren. Waarom is dit slecht voor je voorruit? Geef in je antwoord ook aan wat er kan gebeuren wanneer je dit juist wel doet.

3 Mensen gebruiken wel eens een spray uit de winkel om de autoruit te ontdooien. Dit is een mengsel van onder meer water en alcohol. Leg uit waarom dit, met een argumentatie vanuit ons vakgebied, wel een goede optie is.

4 In de winter werkt de accu van een auto slechter. Ook gaat het starten van een auto vaak lastiger in de winter. Wat is de natuur-/scheikundige achtergrond hiervan?

5 Wat zou jij zelf doen om je autoruit te laten ontdooien? Geef met een natuurkundige verklaring aan waarom je voor deze optie gaat.

Extra informatie

Natuurkunde

Autoweek

Meneer Faes

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar