NU Actueel

Koning Willem-Alexander opent aanleg waterstofnetwerk

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De Gasunie begint met de aanleg van een netwerk om waterstof te vervoeren. Koning Willem-Alexander opende de start van de werkzaamheden. Grote bedrijven zoals Tata Steel gebruiken nog geen waterstof, maar moeten dit wel gaan doen om hun CO2 uitstoot te verminderen.  

Lees het artikel en luister naar het fragment.  

Opdrachten 

De Gasunie zegt met de aanleg het kip-eiprobleem te verbreken. Bedrijven maken geen gebruik van waterstof, omdat het netwerk er niet is. Maar er is geen netwerk, omdat bedrijven geen gebruik maken van waterstof.  

1. Hoeveel kilometer netwerk wordt er aangelegd? Hoeveel kilometer netwerk ligt er al voor aardgas? Waar komt dit grote verschil vandaan?  

Het waterstofnetwerk is nu bedoeld voor grotere bedrijven en niet voor consumenten of voor vrachtwagens, treinen en vliegtuigen.  

2. Bedenk een scheikundig argument voor het exclusieve gebruik door grote bedrijven. Bedenk ook een scheikundig argument tegen het exclusieve gebruik door grote bedrijven.  

Bestaande gasleidingen kunnen worden hergebruikt voor waterstof, maar er zijn wel aanpassingen nodig.  

3. Wat is een scheikundig verschil tussen waterstof en aardgas dat ervoor zorgt dat er aanpassingen nodig zijn?  

De meeste waterstof in Nederland is nu grijze waterstof. Dat wordt geproduceerd door methaan en water te mengen en te verhitten.  

4. Geef de reactievergelijking van de productie van grijze waterstof.  

Op termijn moet er ook groene waterstof gebruikt gaan worden. Hierbij wordt water gesplitst met behulp van groene energie.  

5. Geef de reactievergelijking van de productie van groene waterstof.  

De Gasunie begint nu aan het bouwen van het netwerk, om bedrijven te stimuleren waterstof te gebruiken. Gasunie is een staatsbedrijf en wordt dus betaald door de overheid. De aanleg van het netwerk kost 1,5 miljard euro.  

6. Overleg in groepjes van drie personen of jullie dit een goede investering vinden. Neem het gebruik van grijze en groene waterstof mee in jullie gesprek. Schrijf jullie conclusie met drie scheikundige argumenten op.  

Wil je meer weten over onze scheikunde methodes?
Naar website Chemie
Naar website Chemie Overal