NU Actueel

Komende zomer te weinig drinkwater?

  • 23 mei 2023
  • Niveau: Havo/vwo bovenbouw
  • Bron: NOS
 - NU Actueel Video bekijken

Er zijn groeiende zorgen over een mogelijk drinkwatertekort in Nederland. En dat is niet zonder reden: drie van de tien drinkwaterbedrijven houdt deze zomer al rekening met tekorten bij een onverwacht grote vraag naar drinkwater. Dat geldt voor Overijssel, Gelderland, Groningen en het westen van Zuid-Holland.
De vraag naar drinkwater stijgt onder meer door de groei van de bevolking, klimaatverandering en toenemende economische activiteiten bij bedrijven die drinkwater gebruiken. Om aan die groeiende vraag te voldoen, openen drinkwaterbedrijven nieuwe winlocaties. Ook slaan ze meer water op en moet iedereen zuiniger met water omgaan.
Vitens maakt sinds jaar en dag drinkwater van grondwater. Het drinkwaterbedrijf werkt aan een ondergronds netwerk om water naar het oosten van het land te transporteren. Daar is water winnen lastiger. Voor het eerst kijkt Vitens nu ook naar oppervlaktewater. “We zijn continu op zoek naar nieuwe waterbronnen om aan de groeiende vraag te voldoen. Vandaar dat we nu proberen om water uit de IJssel direct te zuiveren tot drinkwater”, aldus de woordvoerder van Vitens.
“De kwaliteit van ons oppervlaktewater gaat snel achteruit, dus het bijbenen van zuiveringen wordt steeds ingewikkelder”, zegt Wim Drossaert, van drinkwaterbedrijf Dunea. Industriële lozingen, medicijnresten en landbouwbestrijdingsmiddelen vormen een serieuze bedreiging voor de rivieren en dus ook voor de drinkwatervoorziening. “Er zitten stoffen bij die gewoon niet meer te zuiveren zijn en dat is een grote zorg.”

Bron: NOS, bewerkt

Opdrachten

1 Lees de tekst en lees ook de tekst op de site van Nieuwsuur.
a Beredeneer waarom de vraag naar drinkwater in de zomer hoger is dan in de winter.
b De vraag naar drinkwater neemt volgens het artikel toe. Welke drie oorzaken worden hiervoor genoemd? Noteer de geografische dimensies bij iedere oorzaak.
c Niet alleen de toenemende vraag naar drinkwater is een uitdaging. Welke uitdaging hebben de drinkwaterbedrijven nog meer bij de productie van drinkwater?
d
Volgens het artikel moeten mensen zuiniger met drinkwater worden. De aanschaf van een regenton is daarvoor een mogelijkheid.
Noteer:

  • aan de hand van een voorbeeld hoe de regenton bijdraagt aan het zuiniger omgaan met drinkwater;
  • met behulp van de bron bij welke stap uit de drietrapsstrategie deze maatregel het best past.

e Waterbedrijf Vitens altijd op zoek naar nieuwe waterbronnen. Eén van de mogelijkheden is het ontzilten van zeewater. Waarom wordt dat nog niet op grote schaal in Nederland toegepast?

2 Bekijk het filmpje van de NOS.
a De vervuiling van onze wateren leidt tot problemen bij de drinkwaterwinning. Noem nog drie gevolgen van de vervuiling van onze wateren.
b Welke partijen zijn allemaal betrokken bij het Nederlands waterbeleid? Noem er drie.
c Om in de zomer voldoende water te hebben, wordt water opgeslagen in allerlei beekjes en meertjes.

Geef aan:

  • welk gebied in Nederland de belangrijkste locatie voor de opslag van oppervlaktewater is;
  • waarom het stimuleren van infiltratie zo belangrijk is.

d Inmiddels gebruikt waterbedrijf Vitens nu ook rivierwater voor de bereiding van drinkwater. In de zomer is het zuiveren van dit rivierwater moeilijker dan in de winter. Leg uit dat in de zomer de concentraties aan vervuilende stoffen in de rivieren hoger liggen dan in de winter. Gebruik een oorzaak-gevolg relatie in je antwoord.

Gebruik je De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Dan kun je in dit item op alle kaartlinks klikken en kom je rechtstreeks in de digitale atlas terecht.
Maak je hier nog geen gebruik van? Ga dan naar de website.

a Bekijk de kaart met de waterwinning in Nederland of GB 37A. Geef aan:

  • in welk deel van Nederland grondwater wordt gewonnen voor de bereiding van drinkwater;
  • wat het belangrijkste probleem is bij de winning van grondwater in het andere deel van Nederland.

b Gebruik GB 37D. De aanpak van vervuild water moet niet op nationaal schaalniveau maar op fluviaal schaalniveau gebeuren. Geef twee voorbeelden van locaties in de kaart die deze aanpak op fluviaal schaalniveau noodzakelijk maken.
c De industrie is één van de veroorzakers van de vervuiling van onze rivieren. Het gaat dan niet alleen om chemische vervuiling maar ook om thermische vervuiling. Wat wordt met thermische vervuiling bedoeld en hoe wordt deze veroorzaakt?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 4 HAVO, Aarde – klimaat en landschap, deel 4 HAVO, Leefomgeving Wateroverlast, deel 4 VWO, Aarde – klimaat en in deel 4 VWO, Leefomgeving Wateroverlast.

De volgende NU Actueel van buiteNLand verschijnt uiterlijk op 13 juni.