NU Actueel

Johan Cruijff ArenA

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De Johan Cruijff ArenA in Amsterdam is niet alleen de thuisbasis van voetbalclub Ajax, er worden ook concerten gegeven door verschillende muziekacts. De akoestiek in het stadion staat alleen niet goed bekend.

Lees hier het artikel.

Opdrachten 

1 Bezoekers vinden onder meer de galm tijdens concerten vervelend. Noem drie zaken die in het stadion bijdragen aan de galm.

2 Akoestiekdeskundige Rob Metkemeijer geeft aan dat het ‘geluid van Coldplay zuiverder is te houden dan dat ven Rihanna’. Welke drie redenen voert hij hiervoor op?

3 De tijd die een geluidstrilling in een muziekzaal nodig heeft om zestig decibel in volume af te nemen, is 3,5 seconden. In een lege Johan Cruijff ArenA is dat tien seconden. Leg uit waarom dit nadelig is.

4 Door bijvoorbeeld opblaasbare megaballonnen onder het dak is de nagalmtijd dertig procent minder geworden. Welke drie maatregelen zou jij nog meer aanraden en waarom?

5 Poppodium Paradiso in Amsterdam is een geliefde plek onder muziekfans. Zou daar de akoestiek beter zijn denk je? Geef ook aan waarom je dat vindt.

Extra informatie

Johan Cruijff ArenA

Geluidsinstallatie

Voorbeeld

 

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar