NU Actueel

Jodenkoeken zijn redelijk bekende koeken: in veel supermarkten en bij sommige bakkers kun je ze wel vinden. Maar nu heeft de grootste fabrikant van deze koeken besloten de naam te veranderen. Voortaan heten ze odekoeken, dus zonder j en zonder n.

De reden voor de verandering? Sommige klanten vonden de naam ongepast. Werd er misschien iets beledigends voor Joden mee bedoeld? Dat is helemaal niet zeker. Niemand weet zeker waarom jodenkoeken eigenlijk jodenkoeken worden genoemd, maar volgens journalist Ewoud Sanders werden ze waarschijnlijk het eerst gebakken door Joodse bakkers.

Joodse organisaties zeiden dat ze de stap niet per se nodig vonden. Maar ze waardeerden hem wel.

Er zijn wel vaker producten van naam veranderd omdat de oude naam volgens sommige mensen beledigend was. Chocoladezoenen heetten ooit negerzoenen, en zigeunersaus heet sinds vorig jaar bij sommige fabrikanten pikante saus volgens Hongaars recept.

 

Vragen en opdrachten

Beantwoord de vragen 1a, 1b en 1c en 1d eerst voor jezelf en bespreek de antwoorden daarna in de klas.

1a In de eerste alinea van het artikel staat dat Amarant Bakkers verder gaat met de naam odekoeken. Waarom wilde het bedrijf af van de naam jodenkoeken?

1b Er wordt in het artikel niet verklaard waarom gekozen is voor odekoeken. Hoe zou jij deze naam verklaren?

1c In de laatste alinea van het artikel staat dat de Echte Enkhuizer Koekfabriek haar koeken jodekoeken blijft noemen, maar dan zonder tussen-n “om toch een klein beetje afstand van het woord joden te houden.” Welke kritische vraag kun je daarbij stellen?

1d Wat vind jij beter: odekoeken, jodekoeken of zou je een heel andere naam bedenken? Licht je antwoord toe.

Beantwoord vraag 2 samen met een klasgenoot en bespreek jullie antwoord daarna in de klas.

2 In de laatste zin van de tekst staat dat zigeunersaus nu door bepaalde fabrikanten pikante saus volgens Hongaars recept wordt genoemd, een erg lange naam. Bedenk een korte, pakkende naam voor deze typische saus. Wie heeft de beste naam bedacht?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 76 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 76

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.