NU Actueel

Italiaans verleidt

  • TLPST
  • 18 december 2020
  • Niveau: Bovenbouw/Onderbouw
  • Bron: TLPST 73

Nee, het Nederlands is niet de verleidelijkste taal ter wereld. Volgens een recent onderzoekje van het online taalleerplatform Preply bungelt het Nederlands zelfs onderaan de ranglijst.

De onderzoekers vroegen deelnemers te luisteren naar flirterige tekstjes in verschillende talen. De toename van hun hartslag bepaalde de uitslag. Bij het Nederlands ging de hartslag met 12% omhoog, maar het Italiaans haalde maar liefst 23%. Bekijk de cijfers (pdf-bestand).

Waarom steeg de hartslag nou juist bij het Italiaans het sterkst? Taalkundige Aleksandra Stevanovic vermoedt dat het Italiaans aantrekkelijker klinkt omdat er in die taal minder medeklinkers vlak na elkaar komen. Dat is in het Nederlands natuurlijk anders, want daarin komen veel medeklinkerstapelingen voor. Het woord angstschreeuw, bijvoorbeeld, klinkt niet echt verleidelijk.

Moet je dan maar meteen Italiaans gaan leren? Nee, je kunt ook oefenen om je stem verleidelijk te laten klinken – het maakt daarbij niet uit welke taal je spreekt. Kijk naar de drie tips in het laatste stukje van dit artikel.

Vragen

Beantwoord vraag 1 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.
1 Volgens Aleksandra Stevanovic ligt het aan de taal zelf dat de hartslag van de deelnemers aan het onderzoek het sterkst steeg bij het luisteren naar Italiaans. Maar in dit artikel lees je dat het misschien niet (alleen) aan de taal ligt. Waarmee kan de aantrekkelijkheid van een taal, en dus een hogere of lagere hartslag, ook samenhangen?
Beantwoord vraag 2 eerst voor jezelf en bespreek je antwoord daarna in de klas.

2 Lees de drie tips voor een verleidelijke stem. Wat vind je van deze tips?

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 73 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 73

 

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.