NU Actueel

Is Navalny vermoord?

 - NU Actueel Video bekijken

Russische oppositieleider Navalny (47) overleden in strafkolonie, oorzaak onbekend

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny (47) is overleden. Volgens de regionale gevangenisautoriteiten was hij tijdens een wandeling onwel geworden. Navalny was een fel criticus van president Poetin en was tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeeld.

Er is geen bewijs dat Navalny inderdaad tijdens een wandeling is overleden. Zijn moeder zegt dat ze haar zoon een week geleden nog heeft gezien in de gevangenis en dat hij toen gezond was en levensvreugde uitstraalde. Ook was Navalny nog op beeld te zien tijdens een rechtszitting. Hij maakte toen een fitte indruk.

Het Kremlin zegt “geen verdere informatie te hebben over de doodsoorzaak”.

Opdrachten:

  1. Bekijk het artikel: Wat was Navalny’s relatie met president Poetin?
  2. Hoe heeft Navalny de Russische autoriteiten uitgedaagd, vooral in relatie tot corruptie?
  3. Hoe reageerde de Russische regering op de politieke activiteiten van Navalny?
  4. Welke risico’s nam Navalny door openlijk oppositie te voeren tegen het Kremlin?
  5. Wat zijn de omstandigheden waaronder Navalny werd vastgehouden en waarom waren er grote zorgen om zijn gezondheid?
  6. Waarvoor werd Navalny veroordeeld in januari 2021?
  7. Wat zei demissionair minister-president Rutte over de dood van Navalny en wie houdt hij verantwoordelijk?
  8. Wat zijn de reacties van NAVO-topman Stoltenberg en de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel op de dood van Navalny?

 

Eigen mening:

Bekijk het artikel en filmpje: De Russische politicus Boris Nadezjdin mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van volgende maand. De kiescommissie heeft hem uitgesloten van deelname. Er zouden te veel fouten zijn gevonden in de steunbetuigingen die hij heeft opgehaald. Nadezjdin had zich uitgesproken tegen Poetin en zijn oorlog in Oekraïne?

  1. Denk je dat er echt te veel fouten zaten in de steunbetuigingen van Nadezjdin of dat Poetin geen tegenkandidaat wil die zich uitspreekt tegen de oorlog in Oekraïne? Motiveer je mening.

 

Bekijk het filmpje: Door The Wall Street Journal werd Navalny ooit omschreven als “de man die het meest wordt gevreesd door Vladimir Poetin”. De Russische president sprak Navalny’s naam vrijwel nooit uit.

  1. Er zijn binnenkort presidentsverkiezingen in Rusland. Zal de dood van Navalny invloed hebben op de uitslag van de verkiezingen? Motiveer je mening.

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site