NU Actueel

Hoe zet je verkiezingen op de kaart?

  • Bosatlas
  • 8 november 2020
  • Niveau: Vmbo bovenbouw
 - NU Actueel Video bekijken

John King is de man bij ‘The Magic Wall’, het grote aanraakscherm in de studio van CNN. Hij geeft uitleg bij de voorlopige verkiezingsuitslagen in de VS. Op dat scherm laat King zien waar de stemmen binnenkomen, waar ze nog geteld worden, hoe de verhoudingen tussen de kandidaten zijn, waar kansen liggen en hoe de race zich nog zou kunnen ontwikkelen. Bij de verkiezingen van afgelopen week maakten de media gebruik van kaarten om de stand van zaken tussen Trump en Biden weer te geven.

Kaarten worden vaak gebruikt. Je ouders gebruiken TomTom, de navigatie in de auto of een andere app op hun mobiel om van A naar B te komen. Ook in de aardrijkskundeles wordt de atlas regelmatig geraadpleegd om iets op te zoeken. Kaarten geven namelijk inzicht in een ruimtelijk verschijnsel. Je moet dan denken aan een kaart waarop je de ligging waar pretparken en dierentuinen kunt zien.

Op kaarten kun je ruimtelijke patronen herkennen. Een voorbeeld hiervan is dat veel brede snelwegen in het westen van het land liggen en vooral bij grote steden. Ook kun je op een kaart bepaalde processen weergeven zoals de forenzenstromen in Nederland of de migratiestromen in en naar Europa.

Door kaarten te gebruiken begrijp je meer van wereld om je heen.  In de Grote Bosatlas staan vooral veel overzichtskaarten en thematische kaarten. Maar ook staan er kaarten over kaartsoorten en afbeeldingsmethoden.  

 

Opdrachten

1 Lees de tekst en bekijk een klein stukje van de video met John King.
a Het is inmiddels bekend wie de verkiezingen in de VS heeft gewonnen. Zoek op internet een kaart van de VS op waarop de uitslagen van de verschillende staten duidelijk te zien zijn.
b Op de site van de Volkskrant kun je per staat zien of Trump of Biden er de meeste stemmen heeft gekregen. Klik rechts onderin op tekst ‘Verander de kaart’. Wat is het verschil tussen de beide kaarten?
c Bekijk een fragment van de uitleg van John King. Met welke twee variabelen is de kaart van de VS ingedeeld op zijn scherm?
d Wat zijn kiesmannen en waarom zijn deze in de eindstrijd zo belangrijk?

GB55 Kaarttypen A Chorochromatische of mozaïekkaart

GB55 Kaarttypen C Choropleet

GB55 Kaarttypen E Anamorfose

GB55 Kaarttypen G Cartogram

2 In deze opdracht ga je kaarten uit de media vergelijken met kaarten uit de Grote Bosatlas.
a Vergelijk GB 15ACE met de kaart van John King. Welke kaartsoort gebruikt John King?
b Vergelijk GB 15ACE met de standaardkaart van de Volkskrant. Welke kaartsoort gebruikt de Volkskrant?
c Vergelijk GB 15ACE met de veranderde kaart uit de Volkskrant. Welke kaartsoort is dit?

GB55 207B Zwarte bevolking

GB55 207C Hispanics

3 In deze opdracht ga je afbeeldingsmethoden van kaarten vergelijken met kaarten van de Verenigde Staten in de atlas.
a Vergelijk GB 15ACEG met kaart GB 207 B en C. Welke combinatie van twee kaartsoorten zijn op deze kaarten gebruikt?
b Vergelijk GB 207A met de uitslagenkaart van de Amerikaanse verkiezingen van de Volkskrant in de weergave met de zeskanten. Wat valt je op?

Wil je meer weten over onze aardrijkskundemethode buiteNLand?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in deel 4  hoofdstuk 2 bevolking.

Klik op Grote Bosatlas 14 Kaartsoorten voor een overzicht van de verschillende kaartsoorten zoals die in de Grote Bosatlas staan.

Klik op Grote Bosatlas 15 Afbeeldingsmethoden voor een overzicht van de verschillende afbeeldingsmethoden van kaarten in de Grote Bosatlas.