NU Actueel

non-binair verwijzen

Raven van Dorst, geboren als Ryanne van Dorst en voorheen ook bekend onder de artiestennaam Elle Bandita, wil voortaan bij voorkeur worden aangeduid met ‘hen’ of ‘die’. Dus gebruik liever geen ‘hij’, ‘zij’, ‘haar’ of ‘hem’ meer als je naar Van Dorst verwijst.

Maar kun je zomaar ‘hen’ of ‘die’ en andere woorden gaan gebruiken om te verwijzen naar non-binaire personen? Zou iedereen een zin als ‘Raven van Dorst zit op Instagram en hen plaatste daar een bericht over diens nieuwe naam’ wel begrijpen? Taaladviseurs volgen de ontwikkelingen op de voet en woordenboekmakers zullen in nieuwe edities ook ingaan op het gebruik en de betekenis van non-binaire verwijswoorden.

Maar of iedereen dezelfde non-binaire verwijswoorden zal gebruiken? Dat is nog maar de vraag, want er zijn naast ‘hen’ en ‘die’ nog heel wat andere mogelijkheden, bijvoorbeeld ‘hin’, ‘vij’ of ‘zhij’.

Vragen en opdrachten

Beantwoord de vragen 1a en 1b eerst voor jezelf en bespreek je antwoorden daarna in de klas.

1a Het zal voor sommigen wel even wennen zijn om ‘hen’ of ‘die’ te gebruiken in plaats van ‘hij’, ‘zij’, ‘haar’ of ‘hem’. Schrijf twee zinnen op waarin je deze nieuwe manier van verwijzen toepast.

1b Wat lijkt jou makkelijker om aan te wennen, ‘hen’ of ‘die’? Waarom?

Beantwoord de vragen 2a en 2b eerst voor jezelf en bespreek je antwoorden daarna in de klas.

2a Lees het artikel. Het verwijswoord dat de voorkeur heeft onder non-binaire mensen lijkt ‘hen’ te zijn. Waar komt dat ‘hen’ vandaan?

2b Welk verwijswoord dat in het artikel wordt genoemd, of dat je zelf hebt bedacht, zou jij het makkelijkst vinden om te gebruiken? Licht je antwoord toe.

 

Kijk voor de antwoorden in TLPST nr. 78 Nieuw Nederlands

Bron: TLPST nr. 78

Wil je meer weten over onze methode Nieuw Nederlands?

Naar de website

 

 

TLPST is een maandelijkse lesbrief van
Nieuw Nederlands en
Genootschap Onze Taal.