NU Actueel

Hoe ongezond zijn wegwerp-vapes?

 - NU Actueel Video bekijken

Doen steeds meer jongeren aan vapen? Er zijn geen harde recente cijfers, maar het Trimbos-instituut (dat onderzoek doet naar bijvoorbeeld tabak en drugs) denkt wel dat het gebruik van elektrische sigaretten onder jongeren toeneemt. Ook op sociale media en in regionale media zeggen veel mensen dat ze het overal om zich heen zien. In 2017 zei een kwart van de 12-16-jarigen en 44% van de mbo- en hbo-studenten tussen de 16 en 18 jaar wel eens “gedampt” te hebben. Maar: is een vape beter, slechter of even slecht als een sigaret?

Mocht je overwegen de overstap te maken, lees je dan eerst goed in. Dan weet je in ieder geval wat de voordelen, maar óók de risico’s zijn.

 

Opdrachten:

  1. Wat is vapen?
  2. Waarom is vapen op dit moment een actueel onderwerp?
  3. Bekijk het artikel: Wat kunnen de gezondheidsrisico’s zijn van het gebruik van het gebruik van e-sigaretten?
  4. Hoewel je met het roken van een e-sigaret geen schadelijke stoffen als teer inhaleert, komen er nog genoeg andere giftige stoffen vrij. Eén daarvan is nicotine. Nicotine verstoort de verbindingen in je hersenen. Wat wordt daarmee bedoeld?
  5. Toch is vapen’ minder ongezond dan het roken van sigaretten volgens NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Geef daarvan drie voorbeelden.
  6. Wat kost vapen in vergelijking met roken?

Eigen mening:

Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.

Stelling: ‘Vapen: begin er niet aan’

  1. Eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra filmpje: Iedereen aan de wegwerp-vapes?

Extra info: Alles over vapen: is het minder ongezond dan roken en bespaart het je geld?

Extra info: Wat is een e-sigaret?

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site