NU Actueel

Hoe lang kun je nog snowboarden in de Alpen?

  • Bosatlas
  • 12 februari 2024
  • Niveau: Onderbouw

Maak je nog geen gebruik van De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Ga dan naar de website.

 

Een week wintersporten in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland is voor ongeveer een miljoen Nederlanders nu heel normaal. Het is maar de vraag of dat in de toekomst ook nog zo zal zijn. Hoe dit komt ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van de Grote Bosatlas.

Het jaar 2023 was het warmste jaar ooit gemeten. Er waren wereldwijd hittegolven, overstromingen door zware regenval en lange droge perioden. Voor 2024 worden opnieuw weerrecords voorspeld. Ook in wintersportlanden verandert het weer en het klimaat. Je hoort veel over het smelten van gletsjers door klimaatverandering. Maar klimaatverandering heeft ook gevolgen voor hoeveel sneeuw er in de toekomst overblijft in de Europese skigebieden, zoals in het Oostenrijkse Zell am See (foto).

Bekijk nu eerst het filmpje Hoe wintersport verandert van NOS op 3.

 

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

96G1, 96G5 en 96I

   

 

Bespreek in de klas

  • Over welke gevolgen van klimaatverandering voor wintersportgebieden in de Alpen gaat het filmpje?
  • Bekijk kaart 96I Sneeuwbedekking en kaart 96G1 Temperatuurverandering: winter. Deze kaarten voorspellen wat er tot 2100 gebeurt als de uitstoot van broeikasgassen nog een tijd doorgaat. Zie je op deze kaarten terug wat je in het filmpje hebt gezien? Hoe zie je dat op de kaarten?
  • Bekijk Kaart 96G5 Neerslagverandering: winter. Gaat er in de wintersportlanden in de winter meer of minder neerslag vallen tot 2100? Bekijk ook kaart 96G1 Temperatuurverandering: winter. Waarom zal de neerslag die valt vaker regen zijn in plaats van sneeuw?
  • Bedenk welke gevolgen de voorspelde klimaatverandering heeft voor de inwoners van de Alpendorpen die werken in het toerisme.
  • In het filmpje gaat het ook over kunstsneeuw. Wat vind je van die oplossing om in de toekomst langer te kunnen snowboarden en skiën?

 

Tip!

Wil je meer weten over de gevolgen van klimaatverandering in de Alpen, bekijk dan dit filmpje over ontdooiende permafrost op Schooltv.
Wil je meer weten over de gevolgen van klimaatverandering voor jezelf, bekijk dan de app over klimaatscenario’s van de NOS.

 

Wil je meer weten? Ga dan naar De Digitale Bosatlas.