NU Actueel

Hoe kunnen wij Alessandra Korap in Brazilië helpen door minder vlees te eten?

 • 19 december 2022
 • Niveau: Onderbouw

Dit item hoort bij de Topic Het Amazoneregenwoud (p. 212) uit De Grote Bosatlas 56e editie.
Gebruik je
De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Dan kun je in dit item op alle kaartlinks klikken en kom je rechtstreeks in De Digitale Bosatlas terecht.
Maak je hier nog geen gebruik van? Ga dan naar de website.

 

De afgelopen vier jaar werd Brazilië geregeerd door Jair Bolsonaro. Deze president vond andere dingen belangrijker dan het Amazoneregenwoud en al zijn bewoners. Wat een nieuwe president voor het Amazoneregenwoud kan betekenen, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Bolsonaro gaf het economische belang van Brazilië voorrang en moedigde landbouw en mijnbouw aan. Hiervoor zijn minstens twee miljard bomen, deels illegaal, gekapt. De ontbossing nam onder de regering van Bolsonaro dan ook met zo’n 80% toe.

Een van de oorzaken is de uitbreiding van akkerland voor de verbouw van soja. De uitvoer van soja naar landen over de hele wereld brengt Brazilië veel geld op. Daarom is het gewas belangrijk voor de economie van het land. Soja wordt in Nederland onder andere gebruikt als veevoer voor koeien, varkens en kippen. Er worden dus melk, eieren en vlees mee geproduceerd die wij in de supermarkt kopen.

Nu komt Luiz Inácio Da Silva (‘Lula’) in Brazilië aan de macht. Hij versloeg op 31 oktober 2022 Bolsonaro met 50,9% tegen 49,1% van de stemmen. Lula heeft beloofd de ontbossing van het regenwoud aan te pakken. Hier zal Alessandra Korap van de Munduruku heel blij mee zijn. Sinds 2019 studeert zij rechten in Santarém. Alessandra strijdt al jaren tegen goudwinning en sojateelt in het Amazoneregenwoud. Waarom ze dat doet, zie je in dit filmpje van NOS.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

212B, 212F

 

212J, 212K

 

Bespreek in de klas

 • Tegen welke problemen loopt Alessandra Korap aan bij haar strijd tegen sojateelt? Waarom is Alessandra Korap waarschijnlijk blij dat Lula tot president is gekozen?
 • Vraag voor GB56 FLEX-gebruikers: Gebruik kaart 210 Brazilië en 212A Het Amazoneregenwoud – Bodemgebruik en economie. Zoek de ligging op van de rivier uit het filmpje op kaart. Welk bodemgebruik is er in het stroomgebied van deze rivier?
 • Gebruik de kaarten 212B Het Amazoneregenwoud – Ontbossing en 212F Inheemse territoria en talen. Waar ligt het woongebied van de Munduruku? Wat valt je op als je de kaarten met elkaar vergelijkt?
 • Gebruik de kaarten 212B Het Amazoneregenwoud – Ontbossing en 212K: Transport van soja. Hoe zie je dat wegen een belangrijke rol spelen bij ontbossing?
 • Vraag voor GB56 FLEX-gebruikers: Gebruik kaart 212G Droogte. Wat zouden oorzaken kunnen zijn van het verschijnsel in de kaart? Waarom is dit een probleem voor heel Zuid-Amerika?
 • Gebruik kaart 212J Nederlandse export van sojaproducten. Wat doet Nederland met de sojabonen die het zelf invoert?
 • Wat heeft de melk die je drinkt en het vlees dat je eet te maken met ontbossing in het Amazonewoud?
 • Wat zouden wij in Nederland kunnen doen om Alessandra Korap te helpen in haar strijd tegen sojateelt in het Amazoneregenwoud?

 

Breng in kaart

Open kaart 211D Brazilië – Etnische samenstelling van de bevolking in De Digitale Bosatlas.

 • Gebruik kaart 211D. Zet in de deelstaten met inheemse bevolking een kruis.
 • In welke deelstaat is het aandeel van de inheemse bevolking het grootst?
 • In welke deelstaat is het absolute aantal inheemse inwoners het grootst?
 • Gebruik kaart 212B Het Amazoneregenwoud – Ontbossing, 212F Inheemse territoria en talen en kaart 211D Brazilië – Etnische samenstelling van de bevolking. Waarom voelen de inheemse volken zich bedreigd?

Tip!

Wil je de reis van soja naar jouw bord volgen? Bekijk dan dit filmpje.
Of wil je weten hoeveel soja jij eet? Doe dan hier de koelkast open.

 

Wil je aan de slag met meer nieuw kaartmateriaal over dit onderwerp?
Denk aan:

 • 212H EU: Import landbouwgoederen uit Brazilië
 • 212I EU: Invoer van sojabonen naar land van herkomst.
 • 212L: Ontbossing langs de Transamazônica

Ga dan naar De Digitale Bosatlas en ontdek de splinternieuwe set kaarten bij de Topic Het Amazoneregenwoud.