NU Actueel

Hoe herkent je telefoon je vinger?

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

Een vingerafdrukscanner op je telefoon is niet nieuw. Apple was de eerste die zijn iPhone 5S in 2013 uitrustte met een vingerafdrukscanner en sinds dien is het een normale manier geworden om je telefoon te ontgrendelen. Echter, fabrikanten lopen tegen een probleem aan: met steeds kleiner wordende schermranden, is er steeds minder plek om zo’n scanner te plaatsen. Daarom zijn ze nu aan het experimenteren met vingerafdrukscanners achter het scherm.

De meeste vingerafdrukscanners zijn optisch, in feite gewoon een camera die je afdruk kan zien als je je vinger op de knop legt. Dat was allemaal prima toen de scanner nog zijn eigen plek had, maar nu ze steeds meer achter het scherm geduwd worden, is dat een probleem: je kunt niet zomaar door het scherm heen kijken. Daarom introduceert Qualcomm (maker van microchips) nu een scanner die ultrasoon werkt. Met behulp van geluidsgolven van 20 kiloHertz en hoger wordt een “beeld” gemaakt van je afdruk, zodat de telefoon weet dat jij het bent.

Opdrachten 

  1. Wat is de langste trillingstijd van de geluidsgolven die deze sensor gebruikt?
  2. Deze nieuwe sensor is groter dan de eerste generatie die Qualcomm uitbracht. Leg uit waarom de grootte van de sensor een stuk belangrijker is als deze onder het scherm zit.

Extra informatie

In-display vingerafdruklezers: hoe ze werken plus optisch versus ultrasoon (pocket-lint.com)

Qualcomm’s second-gen ultrasonic fingerprint reader is bigger and faster than the original – The Verge

Wil je meer weten over onze methodes voor Natuurkunde en NaSk?

Naar website Overal Naar website Pulsar