NU Actueel

Het Kerstkind doet het kwik nog sneller stijgen!

  • 19 juni 2023
  • Niveau: Bovenbouw

Dit item hoort bij de Topic Extremer weer, veranderend klimaat (p. 234) uit De Grote Bosatlas 56e editie.
Gebruik je De Grote Bosatlas 56e editie FLEX? Dan kun je in dit item op alle kaartlinks klikken en kom je rechtstreeks in De Digitale Bosatlas terecht.
Maak je hier nog geen gebruik van? Ga dan naar de website.

 

Wereldwijd waarschuwen meteorologische instituten zoals het KNMI dat 2024 naar alle waarschijnlijkheid het warmste jaar zal worden ooit gemeten. Hoe dit komt en wat het te maken heeft met klimaatverandering, ontdek je in dit item en met de nieuwe kaarten van De Grote Bosatlas.

Als 2024 inderdaad het warmste jaar wordt ooit gemeten, dan komt dat door het Kerstkind, El Niño, dat dit jaar wordt verwacht. Tijdens een El Niño warmt de Grote Oceaan rond de evenaar sterk op met wereldwijde gevolgen voor het weer. De opwarming van de aarde zal hierdoor in 2024 hoogstwaarschijnlijk versnellen. De Verenigde Naties wil dat het klimaat wereldwijd minder dan 1,5°C opwarmt. Door El Niño kan die ambitie wel eens moeilijk haalbaar blijken. De laatste krachtige El Niño was in 2016, het warmste jaar tot nu toe. Deze veroorzaakte onder andere enorme regenval in Peru (foto).

Bekijk nu eerst het filmpje over El Niño en La Niña van NOS op 3 op Schooltv.

(Dit item gaat verder onder de kaarten.)

231D, 234B1 en 234B2, 234H

   

Bespreek in de klas

  • Wat zijn El Niño en La Niña precies?
  • Hoe hangt El Niño samen met extreem weer in gebieden rondom de Grote Oceaan, maar ook met extreem weer in andere gebieden op de wereld? Ervaren wij in Nederland ook gevolgen van een El Niño?
  • Hoe hangen El Niño en La Niña samen met klimaatverandering op wereldschaal?
  • Bekijk kaart 234B1 Temperatuurstijging op de warmste dag (IPCC-scenario +2 °C) en kaart 234B2 Temperatuurstijging op de warmste dag (IPCC-scenario +4 °C). Wat zijn de IPCC-scenario’s waarop deze kaarten zijn gebaseerd?
  • In welke vier gebieden op het land stijgt de temperatuur op de warmste dag het meeste? Wat zijn daar mogelijke gevolgen van?
  • Vraag voor GB56 FLEX-gebruikers: Bekijk kaart 234C1 Neerslagverandering op de natste dag (IPCC-scenario +2 °C) en kaart 234C2 Neerslagverandering op de natste dag  (IPCC-scenario +4 °C). Wat kun je uit deze kaarten afleiden over de neerslagverandering in het Amazonegebied en in de Sahara? Wat valt je verder nog meer op?
  • Bekijk kaart 231D El Niño en La Niña sinds 1950 en kaart 234H Klimaatgerelateerde natuurrampen: aantal. Denk ook nog even terug aan het filmpje. Hoe zie je de invloed van La Niña mogelijk terug in kaart 234H Klimaatgerelateerde natuurrampen: aantal?
  • Hoe zou de staafdiagram er tot 2050 uit kunnen zien als je uitgaat van een temperatuurstijging van 2 °C en van 4 °C volgens de IPCC-scenario’s? Waar hangt het van af of dit ook echt gaat gebeuren?

 

Breng in kaart

Open kaart 216 Aarde natuurkundig.

  • Gebruik de informatie in het filmpje.
  • Omcirkel met
    – rood op kaart 216 de gebieden die tijdens een El Niño veel droger worden
    – blauw op kaart 216 de gebieden die tijdens een El Niño veel meer neerslag ontvangen
    – geel de gebieden die beïnvloed worden door La Niña
  • Gebruik bij elke kleur een notitie om uit te leggen op welke manier deze gebieden beïnvloed worden.

Tip!

Wil je meer weten over klimaatverandering en extreem weer, bekijk dan dit filmpje over het klimaat nu en de invloed van de mens van NOS op 3.

 

Wil je aan de slag met meer nieuw kaartmateriaal over dit onderwerp?
Denk aan:

  • 234D1 Risico’s voor de wereldvoedselproductie: maïs (IPCC-scenario +2 °C) en 234D2 Risico’s voor de wereldvoedselproductie: maïs (IPCC-scenario +4 °C)
  • 234E1 Risico’s voor de wereldvoedselproductie: vis (IPCC-scenario +2 °C) en 234E2 Risico’s voor de wereldvoedselproductie: vis (IPCC-scenario +4 °C)
  • 234I Klimaatgerelateerde natuurrampen: kosten

Ga dan naar De Digitale Bosatlas en ontdek de splinternieuwe set kaarten bij de Topic Extremer weer, veranderend klimaat.