NU Actueel

Geen vlees? Waarom niet!

 - NU Actueel Afbeelding bekijken

De consumptie van vlees neemt wereldwijd enorm toe. De groeiende veeteelt heeft grote gevolgen voor het milieu. Schakelen we massaal over op een dieet met weinig vlees, dan heeft dat een enorme afname van de CO2-uitstoot en de hoeveelheid weiden tot gevolg. Belangrijk is natuurlijk wel dat de voedingswaarde van vleesalternatieven voldoende is.

 

Opdrachten

Vlees weglaten uit ons dieet, of vervangen door andere eiwitbronnen, kan op verschillende manieren. Lees de tekst van het voedingscentrum ‘Hoe kan ik gezond veganistisch eten?’ Wat zijn de voedingsstoffen waar je speciaal op moet letten als je overschakelt op een veganistisch dieet?

2 Dierlijke en plantaardige eiwitten hebben een verschillende aminozuursamenstelling, met name waar het gaat om de essentiële aminozuren. Hoe regel je dat de verhouding van de essentiële aminozuren optimaal is als je veganistisch eet?

Binas 82E Verteringsenzymen breken eiwitten uit je voeding af. Welke verteringsproducten ontstaan hierbij?

Licht toe hoe je lichaam deze stoffen omzet in eiwitten die jouw cellen nodig hebben.

Binas 67H1 Er zijn essentiële en niet-essentiële aminozuren (zie onderaan in de tabel). De essentiële aminozuren moeten in je voedsel voorkomen, de niet-essentiële hoef je niet te eten. Welke rol speelt de lever bij de voorziening van de verschillende aminozuren in het lichaam?

Behalve planten, zijn er ook andere alternatieven voor eiwitrijk voedsel. Bekijk de video ‘Why companies are mass producing edible insects’ van 0 tot 2’22”.
Noem drie argumenten voor het eten van insecten (in plaats van vlees) die naar voren komen in het document van de United Nations.

Noem drie eigenschappen van insecten die ze heel geschikt maken als vervangende eiwitbron.

Lees het onderdeel ‘Gezondheidseffecten in ‘Insecten eten.’ Er is een behoorlijke variatie in de samenstelling van insecten. Welk voordeel heeft het eten van insecten boven het volgen van een plantaardig dieet als je kijkt naar de eiwitten?

Binas76G1 De vetsamenstelling van insecten varieert enorm. Waaruit is een vet opgebouwd?

10  Voor een gezond dieet is de hoeveelheid vet, als ook de samenstelling van de vetzuren belangrijk. Noem twee eigenschappen van vetzuren die invloed hebben op hoe gezond deze zijn voor het lichaam.

 

Bronnen

Voedingscentrum: ‘Hoe kan ik gezond veganistisch eten?’
Verge Science: ‘Why companies are mass producing edible insects’ van 0 tot 2’22”.
Voedingscentrum: ‘Insecten eten.’

Meer weten?

Clinical Nutrition ‘Nutrition and health of edible insects’

 

Wil je meer weten over onze biologie methode Nectar?

Naar website

Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in Nectar (4e editie) 4 havo H5 Voeding en energie.