NU Actueel

Geen straf Akwasi voor Zwarte Piet-uitspraak

 - NU Actueel Video bekijken

De uitspraak van Akwasi tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam, is opruiend en daarmee strafbaar, oordeelt het Openbaar Ministerie. Maar omdat de rapper publiekelijk afstand neemt van zijn opruiende woorden, wordt de zaak tegen hem voorwaardelijk geseponeerd.

“Op het moment dat ik in november een Zwarte Piet zie, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht”, zei Akwasi onder meer in de toespraak op 1 juni tijdens het protest op de Dam.

Opdrachten:

  1. Waarom sprak Akwasi in juni een grote menigte toe op de Dam in Amsterdam?
  2. Waarover ging de toespraak van Akwasi?
  3. Waarom krijgt Akwasi geen straf voor zijn uitspraken?
  4. Een dag na de uitspraak werd duidelijk dat de officier van justitie die het besluit tekende om Akwasi niet te vervolgen tot en met juli van dit jaar met een voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in het bestuur van het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zat. CDA 2e Kamerlid Van Dam vindt dat het beeld dat nu ontstaat – rond dit gepolariseerde thema – niet goed is. Een dubbele heroverweging zou goed zijn”, stelt hij. Wat wordt daarmee bedoeld? (Extra info)

Eigen mening:

  1. Is het terecht of onterecht dat Akwasi geen straf krijgt voor zijn uitspraken? Motiveer je mening.
  2. Geert Wilders op Twitter: De rechtsstaat is failliet! Totale willekeur. “Ik stel een vraag, sta zes jaar voor de rechter en word veroordeeld, hij dreigt met grof geweld en gaat vrijuit. Nederland is een corrupt land geworden”. Ben je het hier mee eens of oneens? Motiveer je mening.

 

Extra info: Aangifte tegen Akwasi vanwege Damspeech, rapper gaat zelf ook aangifte doen

Extra info en filmpje: Geen vervolging Akwasi na afstand van Zwarte Piet-uitspraak

 

Wil je meer weten over NU Burgerschap?

Ga naar de site